Slovenija 11.10.2019 10:33

Ob Dnevu arhitektov sklop predavanj v MAO in podelitev priznanj

Ljubljana, 11. oktobra - Zbornica za arhitekturo in prostor (ZAPS) bo danes Dan arhitektov obeležila s predavanji v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO), ki jim bosta sledila podelitev priznanj ZAPS in odprtje razstave Slovenska arhitektura in prostor 2019. Platinasti svinčnik za opus in vrhunske dosežke bo prejel arhitekt Nande Korpnik.

Ljubljana. Muzej za arhitekturo in oblikovanje. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Muzej za arhitekturo in oblikovanje.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Tema letošnjega dneva arhitektov je Ex-YU 2019 Sodobna arhitektura na tleh bivše Jugoslavije. Kot piše na spletni strani ZAPS, je Jugoslavija proizvedla model arhitekture, ki ima kljub raznolikosti slogov v gradnji skupne imenovalce: cenovno dostopno stanovanjsko gradnjo, nove civilne in družabne ustanove, javne prostore, turistično infrastrukturo itd., predvsem pa prepoznavne avtorske poetike arhitekture poznega modernizma.

Na predavanjih s pričetkom ob 15.30 bodo arhitektke in arhitekti ter teoretičarke in teoretiki iz držav na območju bivše Jugoslavije med drugim skušali odgovoriti na vprašanji, kaj pa ti prostori in države danes ter ali je še živ potencial arhitekture za družbeni angažma in transformacijo.

Dobitnik platinastega svinčnika, arhitekt Nande Korpnik, od leta 1990 deluje v svoji arhitekturni pisarni v Celju. V prvih letih kariere se je ukvarjal tudi z moderno arhitekturno dediščino Velenja in med drugim prirejal predavanja. Kot piše na spletni strani ZAPS, njegove zasnove in realizacije v prvi vrsti odlikuje uporabnost, obogatena s pripovedno umetniško vrednostjo.

Prejel je številna priznanja in nagrade. Za hišo Acman v Grižah je prejel Plečnikovo nagrado in zlati svinčnik za odlično realizacijo, z nominacijo hiše v nacionalno selekcijo za mednarodno evropsko nagrado Mies van der Rohe pa je dosegel tudi mednarodno prepoznavnost. V njegovem obsežnem in raznolikem opusu sta prepoznavna tudi prodajni avtosalon Integra v Mariboru in poslovna stavba Menerga v Mariboru, ki sta bili uvrščeni v nacionalno selekcijo za nagrado Mies van der Rohe.

Zlati svinčnik za odlično izvedbo je komisija namenila Telovadnici Stražišče avtorjev Aleša Vodopivca, Uroša Razpeta, Gašperja Medveška, Karin Rožman in Mateja Delaka. Kot piše v utemeljitvi, je telovadnica premišljeno vpeta v okolje. Arhitekti so vizualno mejo med obstoječim opečnim kompleksom šolskih stavb in novo telovadnico poudarili tudi z izbiro materialov.

Zlati svinčnik prejme tudi Poslovni center Vrelec avtorjev Andreja Strehovca in Roberta Potokarja. Ta je z dobrim oblikovanjem in izborom materialov, z dobro umestitvijo v ambient drobnejše obstoječe pozidave ter z izredno udobnim bivanjem v njem postal prepoznavni del Rogaške Slatine.

Komisija je zlati svinčnik namenila še Športnem centru Trebelno in dozidavi podružnične osnovne šole Trebelno avtorice Mojce Gregorski. Dozidava in prenova šolskih prostorov sledita kvalitetnim prvinam prvotnih objektov in omogočata sodobno izvajanje šolskih programov, ob tem pa dodajata osvežen in igriv oblikovalski pristop, ki ustvarja otrokom in zaposlenim prijazen in spodbuden ambient.

Četrti zlati svinčnik pa je komisija namenila prenovi Velodroma in atletski dvorani avtorja Marjana Zupanca. Velodrom je bil zgrajen leta 1996. Že tedaj je ekipa avtorjev naravno okolje novomeškega predmestja spremenila v čudovit in kultiviran športni park. Arhitekt prenove pa je harmonijo še nadgradil, piše na spletni strani ZAPS.

Posebno priznanje prejme Center slovenske Istre Ankaran avtorjev Mitje Zorca, Katje Ševerkar, Miklavža Tacola in Dušana Stuparja, naziv častna članica ZAPS pa prejme arhitektka in izredna profesorica na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani Anja Planišček.