Slovenija 12.10.2019 7:00

V kinih nove dogodivščine Koyee in nagajivih predmetov

Ljubljana, 12. oktobra - V Kinodvoru bo danes ob 10. uri premiera ob začetku redne distribucije drugega sklopa animiranih filmov Koyaa in nagajivi predmeti režiserja Kolje Sakside. Še ena projekcija bo v mestnem kinu na sporedu ob 11.30, obe bosta pospremljeni z dokumentarnim filmom o nastajanju serije. Novost je, da Koyii po novem predmeti nagajajo tudi v mobilni igri.

Ljubljana. Intervju z animatorjem Koljo Saksido. Animiran junak Koyaa avtorja Kolje Sakside. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Intervju z animatorjem Koljo Saksido.
Animiran junak Koyaa avtorja Kolje Sakside.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

V kina se vrača lutkovni animirani junak Koyaa, ki živi na oddaljeni gorski polici visoko nad oblaki, kjer si dom deli z gospodom Krokarjem. Človek bi mislil, da je v tako odmaknjenih krajih vse mirno in spokojno, a dnevi tam so v resnici polni akcije in neobičajnih prigod. Okoli Koyee namreč oživijo sicer običajni predmeti, toda povzročajo mu kup preglavic.

Medtem ko Koyaa skuša zadeve umiriti, Krokar mirno sestavlja, brusi in lepi ptičje hišice. Koyaa Krokarja komajda opazi, saj mora v akciji močno napeti možgane in hitro najti primerno rešitev za nastalo težavo. To pa seveda ni kar tako. A tudi Koyaa ni od muh, so vsebino povzeli ustvarjalci lutkovnega animiranega filma.

Nove epizode s Koyoo in gospodom Krokarjem v glavnih vlogah so naslovljene Izmuzljivi papir, Poskočna radirka, Spolzko milo, Živahna kanta, Presneta odeja in Vesele vilice.

Filmi Koyaa so po zapisu ustvarjalcev namenjeni otrokom, starejšim od treh let, in družinam, sporočajo pa, da sta vztrajnost in ustvarjalnost pri reševanju vsakdanjih problemov ključ do uspeha. Filme spremljajo bogata pedagoška gradiva za učitelje, mentorje, pedagoge in starše, namenjena krepitvi razumevanja filmskega jezika in ustvarjanja.

Ob šestih novih epizodah iz serije si bo mogoče ogledati še dokumentarni film o zakulisju ustvarjanja serije, ki ga je režirala Marina Andree Škop. "Medtem ko nam duhovito in poetično pripovedovanje od blizu predstavi Koyoo, nam film prefinjeno razkrije, da ni čaroben samo Koyaa, temveč svet animiranega filma na splošno," o filmu piše na strani Kinodvora.

Serija o Koyii nastaja v produkciji Zavoda ZVVIKS in koprodukciji Radiotelevizije Slovenija ter NuFrame. Filme podpirajo Slovenski filmski center in Viba Film Ljubljana, še piše v sporočilu za javnost. Saksida je režiser in producent serije, scenarije pa piše z Markom Bratušem. Animatorja serije sta Julia Peguet in Bartosz Kotarski, glasbo pa podpisujeta Miha Šajina in Borja Močnik.

Novost v svetu Koyee pa je, da je postal tudi junak mobilne igre, ki je na spletu dostopna že od četrtka. Otroci lahko v petih dogodivščinah pobližje spoznajo Koyoo in njegovo življenje na gori, kjer seveda ne manjka napetih akcij, nerodnih padcev, smeha in nagajivih predmetov. Igralec bo moral ob tem napeti možgane in skozi igro pokazati tudi kar nekaj spretnosti, še piše v sporočilu za javnost.