Svet 12.10.2019 6:00

Svetovna premiera Prekletstva Valburge na priznanem španskem festivalu fantastičnega filma

Barcelona, 12. oktobra - Na 52. mednarodnem festivalu fantastičnega filma v španskem mestu Sitges pri Barceloni bo danes svetovna premiera grozljivke Prekletstvo Valburge v režiji Tomaža Gorkiča. Drugi režiserjev celovečerec, tokrat v slogu žanrskih slasher filmov, bo prikazan v sekciji Brigadoon, v katero so vključeni filmi, nastali v neodvisni produkciji.

Ljubljana. Režiser grozljivke Prekletstvo Valburge Tomaž Gorkič. Foto: Nejc Saje Arhiv STA

Ljubljana.
Režiser grozljivke Prekletstvo Valburge Tomaž Gorkič.
Foto: Nejc Saje
Arhiv STA

V filmu si brata Bojan in Marjan obetata lahek zaslužek na račun vseprisotnih turistov v njunem kraju. Zato organizirata ogled lokalne, za javnost zaprte graščine, začinjen z izmišljeno legendo. Na ogled graščine se prijavijo turisti od vsepovsod, a nihče ne sluti, da se v mračnem drobovju zapuščene zgradbe skriva prava, veliko bolj krvava legenda - prekletstvo Valburge.

Gorkičev novi film, nastal v neodvisni produkciji 666 Productions in Strup produkcije, ima osnovno izhodišče v žanrskih slasher filmih, ki so kraljevali na filmskih platnih v 80-ih letih minulega stoletja. "Kljub temu zgodba ne zanemarja aktualnega časa in prostora današnje slovenske družbe. Brez zadržkov vstopi v slovensko preteklost in sedanjost, kjer ždijo demoni, nacisti, vampirji, partizani, kriminalci, povzpetniki, seksisti, snobi, kanibali, primitivci, alkoholiki, grabežljivci, narkomani, obsedenci in ostali pripadniki družbe," so zapisali producenti.

Pri ustvarjanju filmov Gorkič izhaja iz lastnega vsakdana, ki ga s kančkom domišljije poizkuša narediti bolj zanimivega. "V primeru Prekletstva Valburge je to med drugim tudi bitje vampir, ki naj bi bil prvič na svetu v pisani besedi zabeležen ravno v Slavi vojvodine Kranjske Janeza Vajkarda Valvasorja," je povedal v pogovoru za STA.

Po njegovih besedah je uvrstitev filma na festival Sitges za ustvarjalno ekipo izjemno pomembna. "Trenutno je Sitges največji in najpomembnejši festival žanrskega filma v Evropi in verjetno med prvimi tremi žanrskimi filmskimi festivali na svetu. Med drugim pa je Prekletstvo Valburge tudi prvi slovenski film, ki bo tam predvajan v 52-letni zgodovini tega festivala," je dodal.

Prekletstvo Valburge je bilo premierno prikazano na letošnjem Grossmannovem festivalu fantastičnega filma in vina, premiero pred začetkom distribucije po slovenskih kinih pa je film dočakal 18. septembra v ljubljanskem CUK Kino Šiška.

Grozljivko zaznamuje zvezdniška zasedba, v katero sta poleg igralcev Jurija Drevenška, Marka Mandiča, Saše Pavlin Stošić, Tanje Ribič, Zale Djurić Ribič, Jonasa Žnidaršiča in Katarine Stegnar vključena tudi švedski black metal glasbenik Niklas Kvarforth in pa frontman skupine Big Foot Mama Grega Skočir.