Svet 13.10.2019 5:00

Evropski art kino dan tudi v 17 slovenskih kinih

Ljubljana, 13. oktobra - V evropskih kinematografih bo danes potekal Evropski art kino dan. Dan praznovanja art kina in raznovrstnosti evropskega filma, nastal na pobudo mednarodne art kino mreže CICAE in mednarodne mreže kinematografov Europa Cinemas, bodo zabeležili v več kot 700 kinih v 39 državah, tudi v Sloveniji.

Ljubljana. Kinodvor. Foto: Domen Grögl/STA

Ljubljana.
Kinodvor.
Foto: Domen Grögl/STA

Cilji Evropskega art kino dneva so povečanje prepoznavnosti art kinematografov in njihove vloge pri zagotavljanju filmske raznolikosti, promocija evropskega filma, vzpostavljanje filmskih prikazovalcev kot kulturnih stičišč v lokalnih okoljih ter utrjevanje evropske ideje enotnost v kulturni raznolikosti, so sporočili iz Art kino mreže Slovenije.

V sklopu dne bodo tako danes v 39 državah s projekcijami in dogodki slavili raznolikost evropskega filma. Akciji se pridružuje tudi 17 članov Art kino mreže Slovenije iz Izole, Idrije, Cerknice, Nove Gorice, Trbovelj, Slovenj Gradca, Škofje Loke, Velenja, Vrhnike, Ljubljane, Tolmina, Sežane, Radovljice, Domžal, Celja, Ptuja in Črnomlja.

Na sporedih slovenskih kinematografov se bodo v sklopu Evropskega art kino dneva zvrstile projekcije številnih kakovostnih evropskih filmov, v nekaterih kinematografih pa na ta dan pripravljajo tudi posebne ponudbe - posebej ugodne družinske vstopnice, popuste, obfilmske dogodke in drugo.

V art kinih po Sloveniji bodo v povprečju na današnji dan na ogled ponudili po dva ali tri filme, v Kinu Velenje, Kosovelovem domu Sežana in Mestnem kinu Domžale pa bodo izbrane projekcije brezplačne.

Najbogatejši program se obeta v ljubljanskem Kinodvoru, kjer bodo projekcije ob dnevu začeli z novimi dogodivščinami Koyee in nagajivih predmetov v režiji Kolje Sakside, čez dan pa se bo zvrstilo še šest izbranih filmov, med katerimi bodo eden najbolj nagrajevanih prvencev lanskega leta, minimalističen danski krimič 112 v režiji Gustava Möllerja, apokaliptična zombi komedija kultnega ameriškega režiserja Jima Jarmuscha Mrtvi ne umirajo ter najnovejši film španskega mojstra Pedra Almodovarja Bolečina in slava.