Slovenija 12.10.2019 9:00

V ljubljanski Drami Lorencijevi Pogovori o ljubezni

Ljubljana, 12. oktobra - Na velikem odru SNG Drama Ljubljana bo ob 20. uri premiera avtorskega projekta Pogovori o ljubezni v režiji Jerneja Lorencija. Projekt je nastal skozi raziskovanje teme ljubezni v različnih družbenih, jezikovnih in kulturnih kontekstih. Besedilo mednarodne koprodukcije so prispevali ustvarjalci uprizoritve.

Ljubljana. Stavba SNG Drama v Ljubljani. Foto: Bor Slana/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Stavba SNG Drama v Ljubljani.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

Ljubezen je tema, ki je praviloma ne obravnavamo skozi prizmo medsebojne komunikacije, ustvarjalci pa so se ukvarjali prav s tem vidikom. Dinamika dela v povezavi s tako pomembno in občutljivo temo je bila še bolj intenzivna, kot je morda sicer, saj so pri tej uprizoritvi od samega začetka sodelovali igralci iz štirih, jezikovno in kulturno različnih držav.

Mednarodno igralsko zasedbo sestavljajo Janez Škof, Maruša Majer in Zvezdana Novaković iz Slovenije, Jelena Laban, Karmen Bardak in Srđan Grahovac iz Črne gore, Barbara Folchitto in Daniele Gaggianesi iz Italije ter Krist Lleshi in Matia Llupa iz Albanije. Iskali so skupni jezik, jezik predstave, ki je obenem postal tudi jezik vseh štirih držav. "Čeprav je to težko razumeti, so ustvarjalci prav skozi ljubezen dosegli medsebojno razumevanje ob delu na projektu," so zapisali v ljubljanski Drami.

Igralci v uprizoritvi nastopijo kot pripovedovalci, liki in režiserji. Lorenci jih je povabil, naj tudi sami ustvarjajo vsebino in s tem tudi prevzamejo umetniško in osebno odgovornost za odločitve, ki jih sprejmejo.

Soustvarjalci so bili stalni režiserjevi sodelavci: dramaturg Matic Starina, scenograf Branko Hojnik, kostumografinja Belinda Radulović, koreograf Gregor Luštek, avtor glasbe Branko Rožman. Svetlobo so oblikovali Lorenci, Hojnik in Juš Zidar, lektorica je bila Tatjana Stanič.

Kot je na nedavni novinarski konferenci povedal ravnatelj Drame Igor Samobor, je zamisel o predstavi nastala po pogovoru z režiserjem, s katerim sta se strinjala, da je ljubezen edina energija, ki bi lahko drugače uravnavala svet, oziroma o tem, da je ta poleg odpuščanja in empatije tudi možno in nujno pomembno gibalo sveta - iz tega razmišljanja je nastal tudi naslov letošnje sezone.

Koprodukcija med ljubljansko Dramo in Kraljevim gledališčem Zetski dom na Cetinju je del mednarodnega projekta ADNICH in je nastajala v dveh delih - sprva v Sloveniji, pozneje v Črni gori. Krstno uprizoritev je doživela 14. septembra na Cetinju, v načrtu pa sta tudi premieri v Italiji in Albaniji ter gostovanja v tujini.