Svet 14.10.2019 10:33

V Pompejih odkrili barvito fresko gladiatorjev

Neapelj, 14. oktobra - Na arheološkem najdišču Pompeji so odkrili barvito fresko gladiatorjev. Eden zmagoslavno stoji, medtem ko se njegov okrvavljeni nasprotnik opoteka. Strokovnjaki menijo, da je bil prostor, v katerem so našli stensko poslikavo, na kateri prevladujejo zlata, modra in rdeča barva, nekoč taverna, v katero so zahajali gladiatorji.

Italija. Pompeji, svetovna znamenitost. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Italija.
Pompeji, svetovna znamenitost.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Gladiatorji so se, da bi zabavali množice, bojevali med seboj, z zaporniki in divjimi živalmi. Gladiator tipa murmillo na freski ima na glavi čelado z vizirjem, okrašeno s perjanico, v levici drži velik pravokoten ščit in v desnici kratek meč. Pod njegovimi nogami leži ščit njegovega poraženega nasprotnika thracesa ali Tračana, katerega telo je polno ran in je na koncu z močmi.

"Še posebej so zanimive realistično naslikane rane, kot sta rana na zapestju in na prsih, iz katerih lije kri," je po pisanju hrvaške tiskovne agencija Hina povedal direktor Arheološkega parka Pompeji Massimo Osanna. Poraženi gladiator dviguje roko, s čimer morda prosi za milost. "Ne vemo, kako se je končala borba. Poraženi gladiatorji so lahko bili ubiti, lahko so jim izkazali milost," je dodal Osanna.

Fresko z merami 1,12 krat 1,5 metrov so našli v kleti hiše nedaleč od stavbe, v kateri je bila kasarna gladiatorjev. V hiši je bila najverjetneje taverna, v zgornjem nadstropju pa so bili lastnikovi prostori in sobe za prostitutke.

Antično mesto Pompeji je izbruh Vezuva uničil leta 79. Arheološki park Pompeji je danes takoj za rimskim Kolosejem druga najbolj obiskana turistična znamenitost v Italiji. Letno v njem naštejejo okoli 3,6 milijona obiskovalcev.