Slovenija 14.10.2019 15:36

Sviz za čimprejšnjo vzpostavitev specialistične ambulante za zaposlene v kulturi

Ljubljana, 14. oktobra - Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) je na ministra za kulturo Zorana Pozniča minuli teden naslovil poziv, naj se odzove na pobudo zaposlenih v kulturi za vzpostavitev specialistične zdravstvene ambulante. Kot pravijo na ministrstvu, so dokumentacijo posredovali pristojnim ministrstvom v dopolnitve in odločanje.

Kot so sporočili iz Sviza, je ministrstvo za kulturo s problematiko zdravstvenega varstva kulturnikov in omenjeno pobudo seznanjeno že dlje časa, v zadnjem času pa je "pri njenem uresničevanju prišlo do pasivizacije in neodzivanja", zato so v dopisu, ki so ga danes posredovali tudi medijem, spomnili na doslej izvedene aktivnosti in obljube ministrstva glede ustanovitve zdravstvene ambulante.

Pobudo za ustanovitev specialistične zdravstvene ambulante za preprečevanje, ugotavljanje in zdravljenje poklicnih bolezni na delovnih področjih kulture je dal član Sviza Boris Mihalj, zbor sindikalnih zaupnic in zaupnikov jo je podprl aprila. "Zaposleni v dejavnosti kulture se namreč na svojih delovnih mestih, zelo različnih in zahtevnih, srečujejo z izrazitimi in specifičnimi zdravstvenimi tveganji, zato bi bilo nujno urediti in okrepiti področje njihovega zdravstvenega varstva," so zapisali v sindikatu.

Pobudo so ministru in njegovim sodelavcem predstavili na prvem srečanju 7. maja letos, ga pozvali k njeni čimprejšnji realizaciji ob sodelovanju vseh zainteresiranih in pristojnih ter mu glede na takratni dogovor posredovali tudi vso dokumentacijo.

Mihalj je nato 16. maja na seji komisije Državnega sveta za kulturo, znanost, šolstvo in šport predstavil specifike zdravstvenih težav zaposlenih v kulturi ter idejo vzpostavitve ustrezne ambulante. DS je k tej pobudi podal pozitivno mnenje, prav tako pa je v kasnejših tednih tudi ministrstvo pobudo natančneje preučilo in Mihalja pozvalo k dodatnim utemeljitvam predlogov in opisu možnih ukrepov.

"Zadnje dni avgusta je tako z vaše strani prejel dopis z osnutkom delovnega dokumenta s pozivom, naj do 2. septembra pripravi svoje dopolnitve in predloge k predlaganim ukrepom za izboljšanje zdravstvene oskrbe zaposlenih in samozaposlenih na področju kulture. Kolega Boris Mihalj se je potrudil in se v roku odzval z ustreznimi pripombami, vendar nato niti do danes še ni prejel nikakršnega odziva z vaše strani," so zapisali v Svizu.

Kot so dodali, uvedba specialistične zdravstvene ambulante sicer predstavlja precejšen sistemski in organizacijski zalogaj, vendar menijo, da je ustanovitev le-te za zaposlene v kulturi nujno potrebna. Zato so v pozivu izrazili razočaranje ob "izgubljanju dragocenega časa", ministra pa pozvali, naj "ob jasno danih zavezah" nadaljuje aktivnosti za čimprejšnjo ureditev problematike.

Z ministrstva so za STA sporočili, da so aktivno pristopili k temu ter pripravili vso potrebno dokumentacijo in jo posredovali pristojnim ministrstvom v dopolnitve in odločanje. "Do zdaj se je odzvalo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, v kratkem pa pričakujemo tudi odgovor ministrstva za zdravje, za katerega verjamemo, da bo pozitiven," so še zapisali.