Slovenija 15.10.2019 8:00

V Koloseju premiera filma Preboj o bitki na Menini planini

Ljubljana, 15. oktobra - V Koloseju bo drevi premiera filma Preboj. Zgodba filma je zasnovana po knjigi Past na Menini planini, ki jo je napisal partizanski komandant Franc Sever Franta, ki je leta 1945 v bitki na Menini planini s svojim načrtom za preboj rešil življenja skoraj 500 borcev in bork. Režijo filma podpisuje Dejan Babosek.

Ljubljana, BTC. Kolosej. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana, BTC.
Kolosej.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

V hudi zimi se je na visokogorsko planoto umaknila skupina 500 partizanov, ki jih je v dolinah obkolila SS divizija z 12.000 vojaki. Komandant Franta se je znašel pred nemogočo nalogo, ko je moral iz neprepustnega obroča rešiti svoje borce. Po celodnevni krvavi bitki se jim je uspelo prebiti skozi obroč na svobodo, so vsebino dogajanja marca 1945 povzeli na spletni spletni strani Koloseja.

V filmu gledalec spremlja sedaj 96-letnega Franto, ki piše spomine in se ob tem spominja tistih težkih dni, ko so se skupaj s soborci znašli v nemogočih okoliščinah, sam pa je moral, kot komandant, ki takrat še ni imel polnih 22 let, prevzeti odgovornost za njihova življenja.

Film je nastal v sodelovanju med Narayan Production, Zvezo združenj borcev za vrednote NOB Slovenije in Kulturno zgodovinskim društvom Triglav. Kot piše na spletni strani Koloseja, bitka na Menini planini velja za epopejo slovenskega partizanstva. V duhu časa, ko so vrednote NOB v slovenski družbi načete, želi Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije s filmom prikazati NOB kot navdih za bodoče rodove.

Babosek, ki skupaj Martinom Horvatom podpisuje tudi scenarij, je za STA povedal, da se je ideja za film istočasno porodila "na dveh frontah". Na eni strani je bila proslava na Menini planini leta 2018, kjer se je eden od producentov filma Aljaž Verhovnik pogovarjal s Franto, da bi bilo po zgodbi z Menine planine dobro posneti film. Hkrati je sam v istem času na proslavi ob 70-letnici zveze borcev slišal za to zgodbo. Ko sta se z Verhovnikom, s katerim sta v preteklosti že sodelovala, dobila, sta začela skupaj aktivneje delati na projektu.

Film so snemali na Veliki planini in v okolici ter v Kamniku z okolico. Posneli so ga v 12 snemalnih dneh, snemali pa v težkih zimskih pogojih, ko so bile temperature pod ničlo. Kot je še povedal Babosek, je zgodovinski film vsekakor zahtevnejša forma, pri kateri je velik poudarek na kostumografiji in scenografiji. S tem, da gre za partizanski film, se ni posebej ukvarjal, ampak je predvsem delal po obrtniških pravilih zgodovinskega filma.

Mladega Franto igra Domen Valič. Z njim sta, kot je povedal Babosek, v preteklosti že sodelovala, zato se mu je zdel ustrezen za to vlogo. Denys Bilash, ki igra enega od preživelih borcev, je zaigral že v njegovem kratkem filmu Strah, Jerneja Gašperina, Lovra Zafreda in Ano Špik pa je videl v drugih projektih in so se mu zdeli primerni za njegov film.

V filmu igrajo še Rok Vihar, Marko Plantan, Tjan Premzl, Darko Nikolovski, Jan Bučar, Valentina Plaskan, Darja Krhin, Andrei Lenart, Miha Rodman in Dominik Vodopivec.

Producenta sta še Babosek in Jernej Brajer, direktor fotografije je Gregor Kitek, pri glasbi za film je sodeloval Tim Žibrat, kostumografinja je Barbara Drmota, scenografka Urška Mazej, montažo podpisuje Babosek, oblikovanje zvoka Borut Berden, za masko sta poskrbeli Darja Krhin in Barbara Hren.

Film bo na rednem sporedu od 17. oktobra.