Svet 15.10.2019 6:00

Margaret Atwood in Bernardine Evaristo dobitnici literarne nagrade booker

London, 15. oktobra - V Londonu so v ponedeljek zvečer britansko literarno nagrado booker, vredno 50.000 britanskih funtov, podelili kar dvema avtoricama. Prejeli sta jo Margaret Atwood za roman Pričevanja in Bernardine Evaristo za pripoved z naslovom Girl, Woman, Other, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ljubljana. Roman Margaret Atwood z naslovom Deklina zgodba, prevedla ga je Miriam Drev. Foto: STA Arhiv STA

Ljubljana.
Roman Margaret Atwood z naslovom Deklina zgodba, prevedla ga je Miriam Drev.
Foto: STA
Arhiv STA

V ožji izbor nominirancev za nagrado booker za najboljši roman leta se je uvrstilo šest avtorjev v angleščini napisanih in v Veliki Britaniji ali na Irskem izdanih del, in sicer poleg Margaret Atwood in Bernardine Evaristo še Salman Rushdie, Chigozie Obioma, Lucy Ellmann in Elif Shafak.

Margaret Atwood, dobitnica bookerja leta 2000 za roman Slepi morilec, se je tokrat v izbor uvrstila z romanom The Testaments (Pričevanja). Roman je nadaljevanje odmevne Dekline zgodbe in se začenja 15 let po zaključku prvotnega romana. Postavljen je v alternativno državo Gilead, kjer so ženske zasužnjene in nimajo skoraj nobene pravice. Roman se je pred kratkim v neznani knjigarni v Veliki Britaniji pomotoma znašel z nalepko bookerjev zmagovalec. Margaret Atwood je druga avtorica, ki je dvakrat prejela to nagrado.

S pripovedjo o življenju večinoma temnopoltih britanskih žensk je žirijo prepričala še britansko-nigerijska avtorica Bernardine Evaristo z naslovom Girl, Woman, Other. V romanu se prepletajo življenja 12 žensk v različnih stopnjah življenja ženske.

Salman Rushdie je bookerja prejel leta 1981 za roman Otroci polnoči. Tokrat se je med nominirance uvrstil z delom Quichotte, v katerem je navdih iskal pri Don Kihotu. Ob 25-letnici nagrade leta 1993 je Rushdie prejel posebno priznanje za najboljšega bookerjevega nagrajenca v obdobju četrt stoletja, ob 40-letnici nagrade leta 2008 pa so bralci med šestimi finalisti za najboljši ponovno izbrali njegov roman Otroci polnoči.

Na ožjem seznamu del je tudi roman nigerijskega avtorja Chigoziea Obiome. V angleščini naslovljen An Orchestra of Minorities pripoveduje zgodbo o kmetu, ki v majhnem nigerijskem mestu vzreja kokoši. Pripoved opisuje boj med usodo in svobodno voljo. Avtorja bralci poznajo po prvencu naslovljenem The Fishermen, ki je bil v letu 2015 v ožjem izboru za bookerja.

Skoraj 1000 strani dolg roman Lucy Ellmann z naslovom Ducks, Newburyport z monologom ameriške gospodinje sestavljajo dolge povedi brez ločevanja v odstavke. Gospodinja v spominih med drugim obišče stanje v državi, mrtve starše in afriške slone.

Za nagrado se je potegovala tudi priljubljena pisateljica turškega rodu Elif Shafak z romanom 10 Minutes 38 Seconds in This Strange World. Njen enajsti roman podaja opis turškega podzemlja. Med njenimi v slovenščino prevedenimi deli so Štirideset pravil ljubezni, Čast, Bolšja palača in Tri Evine hčere.