Svet 16.10.2019 6:00

Ennio Morricone opaža upad kakovosti filmske glasbe

Rim, 16. oktobra - Italijanski skladatelj Ennio Morricone opaža padec kakovosti filmske glasbe v zadnjih letih. Nekdaj je bil za filmsko glasbo denar, zdaj pa se po njegovem mnenju z njim varčuje s pomočjo sintetizatorjev, zato je filmska glasba "pogosto slaba ali manj zanimiva", je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA povedal v Rimu rojeni Morricone.

Ljubljana. Kinodvor, dvorana. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kinodvor, dvorana.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Morricone, ki bo 10. novembra praznoval 91. rojstni dan, je zaključil kariero filmskega komponista in zdaj dirigira. Kot je povedal v intervjuju za rimski dnevnik Il Messaggero, je zavrnil pet ponudb za filmsko glasbo, tri italijanske in dve ameriški. Filmske glasbe ne namerava več ustvarjati, edina izjema bi bil oskarjevec Giuseppe Tornatore, s katerim ga veže 30-letno sodelovanje.

Da ne bo več pisal filmske glasbe, ne obžaluje. "Napisal sem glasbo za skoraj 500 filmov in zdaj se raje posvečam koncertni glasbi," je pojasnil maestro. Edino, kar obžaluje, je, da ni sodeloval z ameriškim režiserjem Stanleyjem Kubrickom. "Kubrick ni rad potoval in ni želel priti v Rim, kjer sem imel posnetke (...). Kakšna škoda," je povedal Morricone.

V svoji karieri je sodeloval s svetovno znanimi režiserji, kot so Roman Polanski, Oliver Stone in Margarethe von Trotta, komponiral pa je tudi klasično glasbo in televizijske melodije. Leta 2007 je dobil častnega oskarja za življenjsko delo, potem ko je že opustil upanje na to nagrado. Za kipec za najboljšo glasbo je bil namreč nominiran petkrat, a je vsakič ostal praznih rok. Prvega oskarja za glasbo je dobil leta 2016 za film Osovraženih osem Quentina Tarantina, še navaja APA.