Svet 16.10.2019 0:30

V Frankfurtu začetek največjega knjižnega sejma na svetu

Frankfurt, 16. oktobra - V Frankfurtu bo danes za stroko vrata odprl 71. mednarodni knjižni sejem. Na njem se predstavlja okoli 7500 razstavljavcev iz 150 držav. Častna gostja Norveška se v Frankfurtu predstavlja pod motom Sanje v nas. Za slovensko predstavitev je poskrbela Javna agencija za knjigo (Jak). Sejem bo za širšo javnost odprt konec tedna.

Nemčija, Frankfurt. Nemško mesto Frankfurt, stolpnice. Foto: Franja Zagorc/STA Arhiv STA

Nemčija, Frankfurt.
Nemško mesto Frankfurt, stolpnice.
Foto: Franja Zagorc/STA
Arhiv STA

Za razliko od zadnjih let ob letošnjem knjižnem sejmu v Frankfurtu v branži vlada optimistično razpoloženje, čemur botruje povečanje prometa. V Nemčiji so prvič po letu 2012 zabeležili porast prodaje knjig. Do avgusta se je po pisanju nemške tiskovne agencije dpa promet povečal za 2,9 odstotka, prodaja pa za 0,4 odstotka.

Letošnja izdaja bo tudi močno zazrta v prihodnost. Posvetila se bo novim tehnologijam, novim oblikam posredovanja literature in novim skupinam bralcev. Med drugim bodo letos prvič na sejmu poseben prostor namenili zvočnim knjigam in podcastom, prvič bodo več pozornosti posvetili tudi virtualni resničnosti in umetni inteligenci.

Častna gostja sejma Norveška bo v Frankfurt pripeljala 100 avtorjev. Med njimi so Jo Nesbo, Maja Lunde, Erik Fosnes Hansen, Jostein Gaarder, Tomas Espedal, Per Petterson in Maria Parr. Iz norveškega jezika je bilo letos v nemščino prevedenih 250 naslovov.

Slovenija, ki bo častna gostja knjižnega sejma v Frankfurtu leta 2022, se bo letos na sejmu predstavila s stojnico ter devetimi dogodki s slovenskimi avtoricami in avtorji z novimi knjižnimi prevodi v nemščini: Dragom Jančarjem, Alešem Štegrom, Glorjano Veber in Jurijem Hudolinom.

S samostojnimi stojnicami se predstavljajo še založbe Mladinska knjiga, Beletrina in DZS Grafika.

Sejem bo obiskal tudi minister za kulturo Zoran Poznič.