Slovenija 17.10.2019 8:00

V MGL premierno drama o treh ženskah po motivih Cunninghamovih Ur

Ljubljana, 17. oktobra - Na mali sceni Mestnega gledališča ljubljanskega (MGL) bo nocoj ob 20. uri krstno uprizorjena drama Ure, dnevi, čas Anje Krušnik Cirnski. Dramo, nastalo po motivih romana Ure Michaela Cunninghama, je režirala Mojca Madon. Prikazuje dan življenja treh žensk, ki jih druži knjiga Virginie Woolf Gospa Dalloway.

Ljubljana. Mestno gledališče Ljubljansko. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Mestno gledališče Ljubljansko.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Razdrobljeno dramsko besedilo ob pomoči montaže prikazuje pisateljico Virginio Woolf v predmestju povojnega Londona (1923), gospodinjo Lauro Brown v povojnem Los Angelesu (1949) in Clarisse Vaughan konec 90. let prejšnjega stoletja v New Yorku. Druži jih slavna knjiga Gospa Dalloway: prva jo piše, druga bere, tretja pa živi. V predstavi jih bodo odigrale Nataša Tič Ralijan, Tina Potočnik Vrhovnik in Karin Komljanec.

Kot je na novinarski konferenci povedala Anja Krušnik Cirnski, ki je bila tudi dramaturginja, so skozi predstavo iskali bolečine, želje in hrepenenja teh močnih žensk, ki so fascinantne same po sebi. Ob tem pa je bilo po njenih besedah treba najti tudi moške duše. "To je bilo zanimivo in zapleteno hkrati," je povedala avtorica dramskega besedila. Moške vloge bosta odigrala Gaber K. Trseglav in Gregor Gruden.

Po besedah Mojce Madon so zelo natančno brali roman, da bi iz njega izluščili fragmente časa, ki so jih želeli predstaviti, predvsem pa je bilo to potrebno zaradi psihologije likov. Film Ure do večnosti, ki je nastal po romanu z igralkami Meryl Streep, Nicole Kidman in Julianne Moore, po režiserkinih besedah ni bil toliko pomemben, ker je že umetniško delo, nastalo po romanu. Sami so namreč želeli ustvariti lastno umetniško delo.

"Tri močne ženske zgodbe so v drami zgoščene v samo en dan. In čeprav so teme priredbe romana mogočne, ženske in tudi druge dramske osebe odnos do njih oblikujejo zelo subtilno. Kljub temu, da so obravnavane teme lahko tudi filozofske, glavne dramske osebe opozarjajo na to, da življenja ni treba in ni dobro pretirano racionalizirati, temveč ga je treba samo živeti. Uprizoritev bo prikazala na prvi pogled preproste in morda običajne trenutke vsakdanjika ter jih umestila v večjo sliko našega sveta," so zapisali v MGL.

Scenografka je bila Urša Vidic, kostume je zasnovala Tina Bonča. Avtor glasbe je bil Luka Ipavec, lektor Martin Vrtačnik, svetlobo je oblikoval Boštjan Kos. Kot gostja v predstavi nastopa še Eva Stražar.