Slovenija 16.10.2019 13:28

Festival Ignor v tretji izdaji brez pridevnikov

Ljubljana, 16. oktobra - Festival Ignor, ki ga pripravlja istoimenska umetniška skupina, bo v tretji izdaji potekal pod motom Brez pridevnikov. Od 23. do 25. oktobra bo z literarnim in glasbenim programom zasedel klub Gromka na Metelkovi. Ob mlajših slovenskih pesnicah in pesnikih bo predstavil tudi nekaj uveljavljenih tujih avtorjev.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal član umetniškega kolektiva Ignor Miha Maurič, se večina literarnih festivalov v Sloveniji označuje s pridevniki, kot so najboljši, največji, najslavnejši. Sami pa preprosto počnejo stvari, v katere verjamejo, zato so se odločili, da se ne bodo reklamirali na tak način in zato je moto letošnje izdaje Brez pridevnikov.

V sodelovanju s Srbskim kulturnim centrom (SKC) Danilo Kiš bodo gostili srbskega pesnika Slobodana Ivanovića, ki bo predstavil knjižico pesmi oz. chapbook z naslovom King Kong se spušča s hribov, in srbsko pesnico Anjo Marković, ki bo predstavljala knjigo Kowloon, ki je izšla leta 2017. Obe deli sta izšli v sodelovanju s SKC Danilo Kiš.

S Hrvaške na festival prihajata Matko Abramić, ki bo bral iz knjižice Recikliraj, recikliraj, to ti gre dobro, in Denis Ćosić, ki bo predstavil knjižico z naslovom Spoštovani gospod LSD, iz Grčije pa Tanos Gogos, ki bo predstavil pesnitev Dakar, ki prav tako izide v chapbooku.

Ob štirih chapbookih tujih avtorjev bodo izšli še trije chapbooki slovenskih avtorjev. Miha Maurič bo pesniški zvezek z naslovom Podivjan raznos gravitacije predstavil v sredo, Žan Grad bo knjižico pesmi z naslovom Suho grozdje predstavil v četrtek, Ane Marija Garafol pa bo knjižico pesmi z naslovom Hg predstavila v petek. Vsi chapbooki, uredil jih je Dejan Koban, bodo naprodaj na festivalskih dogodkih.

Branja bo pospremil bogat glasbeni program, v katerem bodo gostili poljskega umetnika Raphaela Roginskega, kolektive Fatter, Strategia Tensie in Belo Smetje ter duo Sakrabolt! V sredo bo dogajanje uvedla Kolumna Mihe Zadnikarja, v četrtek in petek pa Jezikovni kotliček Vida Sagadina Žigona, ki bo sicer na sporedu tudi v sredo.

Na festivalu bo nastopil še Gašper Malej, ki bo bral iz svoje knjige Pod isto celino, Andrej Medved bo bral iz pesniških zbirk Talesova luna, The twilight zone of darkness in Harmid, Vesna Liponik pa bo predstavila svoj knjižni prvenec z naslovom Roko razje. Miha Mazzini prihaja s projektom Pojoče izpovedi, festival pa bo ponudil še pesniški performans Natalije Milovanović in Tanje Božić, performans Eve Kokalj in premieren nastop zasedbe S.M.R.T.

Kot je še povedal Maurič, sta prvi dve izdaji festivala pri občinstvu naleteli na dober odziv. Dodal je, da je bilo občinstvo zelo raznoliko, kot so raznoliki tudi festivalski dogodki.