Svet 18.10.2019 5:30

Jonas Kaufmann: Razprava o spolnem nasilju spreminja operni svet

Augsburg, 18. oktobra - Razprave o spolnem nasilju so po oceni nemškega tenorista Jonasa Kaufmanna spremenile svet operne in klasične glasbe. "Za režiserje je postalo bolj zapleteno uprizarjanje ljubezenskih prizorov na odru," je 50-letni pevec po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedal za časnik Augsburger Allgemeine.

"Če je nekdo v preteklosti šel predaleč, je morda dobil klofuto na vaji. Zdaj mora režiser zelo dobro premisliti, kaj želi izraziti, da svojega igralca ne bi napeljal k namigovanjem," je povedal Kaufmann.

Spolna nadlegovanja v svetu operne in klasične glasbe so že dolgo časa resničnost. "Gotovo je bil neslavni kavč v marsikateri pisarni - že desetletja je to temno poglavje," je dejal Kaufmann. "Prej so prizadeti morali tehtati med tem, ali bodo ostali tiho ali izzvali 'škandal' in predčasno končali svojo kariero. Danes upamo, da ni več tako," je še dejal.

S takšnimi obtožbami se je v opernem svetu nedavno soočil 78-letni operni zvezdnik Placido Domingo. Več pevk ga je - med gibanjem Jaz tudi proti seksističnim in seksualnim ravnanjem vplivnih moških - obtožilo zlorab pred desetletji. Španski pevec je obtožbe zavrnil. Kljub temu je odstopil kot generalni direktor operne hiše v Los Angelesu in napovedal, da ne bo več nastopal v Metropolitanski operi.

Glede obtožb zoper Dominga pa je Kaufmann dejal: "Tega ne morem komentirati, ker nisem bil zraven."