Slovenija 19.10.2019 7:00

V CD Luka Šulić z Vivaldijevimi Štirimi letnimi časi

Ljubljana, 19. oktobra - V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma (CD) bo drevi in v nedeljo nastopil Luka Šulić. Član dua 2Cellos bo slovenskemu občinstvu prvič predstavil svoj nov umetniški projekt, Vivaldijeve Štiri letne čase za violončelo in orkester. Koncerta bosta uvedla Šulićevo evropsko turnejo ob izidu njegovega prvega samostojnega albuma The Four Seasons.

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Diplomiranec londonske Kraljeve glasbene akademije in prejemnik številnih prestižnih nagrad je za prvo samostojno ploščo izbral eno največkrat predvajanih glasb v zgodovini.

Italijanski skladatelj, violinist in dirigent Antonio Vivaldi je Štiri letne čase napisal za violino. Kot je na srečanju z novinarji pred koncertoma povedal Šulić, je to prva priredba tega glasbenega dela za solista violončela, vsaj kar zadeva dokumentirano zgodovino. Pri založbi Sony Classical, kjer bo album izšel 25. oktobra, so namreč preverili vse dostopne kataloge in ugotovili, da celotnih Štirih letnih časov z violončelom ni posnel še nihče.

Projekt je bil premierno predstavljen poleti v Trstu. "Štirje letni časi so zelo zahtevni za violino, kaj šele za violončelo. Za mano je zelo dolgo in kar težko ustvarjalno obdobje," so njegove besede povzeli v sporočilu za javnost. "Da so vsi štirje slavni Vivaldijevi koncerti zveneli, kot sem si zamislil, sem potreboval dobri dve leti priprav za celoten aranžma, korak za korakom, stavek za stavkom," je pojasnil glasbenik.

Na srečanju z novinarji je še povedal, da si je Vivaldijeve štiri letne čase izbral zato, ker se rad loteva novih izzivov. Drugi razlog pa je, da skuša klasično glasbo približati širšim množicam, za kar je omenjena Vivaldijeva kompozicija idealna izbira. "Tudi nekdo, ki ima rad pop, rock ali pa kakšen drugi glasbeni žanr, se lahko v klasično glasbo zaljubi ravno preko te kompozicije," meni Šulić. Dodal je, da je to tudi poslanstvo 2Cellos, ki ga nadaljuje na samostojni poti.

Album je Šulić snemal v Rimu v studiu priznanega italijanskega skladatelja Ennia Morriconeja Forum Music Village s člani orkestra Accademia Nazionale di Santa Cecilia iz Rima. V Ljubljani bodo z njim nastopili glasbeniki, ki so sicer člani Slovenske filharmonije in Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, pridružila pa se mu bo tudi mlajša sestra, violinistka Eva Šulić. Kot solistka bo nastopila v Zimi iz Štirih letnih časov argentinskega skladatelja Astorja Piazzolle.

Kot so še napovedali, bodo obiskovalci koncertov v Cankarjevem domu album The Four Seasons lahko kupili že pred njegovim uradnim svetovnim izidom.