Slovenija 20.10.2019 9:00

V ljubljanski Drami Katja Šulc z uglasbeno poezijo Mile Kačič in Lorce

Ljubljana, 20. oktobra - V ljubljanski Drami bo drevi v sklopu Drama akustika nastopila pevka Katja Šulc. Predstavila bo svoj prvi projekt izpred 11 let Mila: Uglasbena poezija Mile Kačič ter najnovejši projekt Lorca, ti in jaz, ki je posvečen romski poetiki. Na odru se ji bosta pridružila plesalka flamenka Urška Centa in jazzovski glasbenik Robert Jukič.

Ljubljana. Stavba SNG Drama v Ljubljani. Foto: Bor Slana/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Stavba SNG Drama v Ljubljani.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

Katja Šulc je že s prvim albumom, ki je izšel leta 2008 pri založbi Sanje, navdušila tako poslušalstvo kot kritiko. Na njem je s sodelujočimi glasbeniki predstavila ljubezensko liriko pesnice in igralke Mile Kačič. Projekt je zaživel tudi v gledališki različici V vsem me najdeš, ki je nastala v koprodukciji Senzoriuma in SNG Drame Ljubljana. V predstavi se uglasbena Milina poezija prepletla z interpretacijo treh igralk Ivanke Mežan, Štefke Drolc in Ive Zupančič.

Pesmi Mile Kačič bodo na drevišnjem akustičnem koncertu v Drami zazvenele "v slečeni različici, ujete v glas in bas, gole v iskrenosti, milini, strasti, srčnosti, ki jo je znala ubesediti le Mila", piše na spletni strani gledališča.

Nastop bo Katja Šulc posvetila tudi rojstnemu dnevu Mile Kačič, ki se je rodila 5. oktobra 1912. Z Milo Kačič bo povezan tudi drugi del koncerta, projekt Lorca, ti in jaz, saj je tudi pesnica rada brala pesmi Lorce, omenja ga tudi v svoji poeziji.

Projekt Lorca, ti in jaz prepleta poezijo, ples in glasbo Romov Španije, vzhodne Evrope in Balkana. Obenem vključuje uglasbeno romsko poezijo z zadnjega pevkinega albuma Kamlisajlan, pesnike Andaluzije in tradicionalne romske pesmi. Izročilu Romov daje sodobno preobleko, povzema žar in skrivnostnost romskega sveta, njegovo prvobitnost, usodnost, duende. Pod navdihom pesnika, za katerega je "cigansko tisto, kar je najvišje, najgloblje in najbolj aristokratsko v njegovi deželi", še piše na strani Drame.

Katja Šulc je eklektična pevka, ki se giblje med različnimi glasbenimi žanri, ki segajo od uglasbene poezije, sodobnega šansona, jazza in folka do eksperimentalne in elektronske glasbe. Zadnja leta koncertira tako doma kot v tujini.