Svet 20.10.2019 6:00

V Rimu svetovna premiera Turkovega celovečerca Ne pozabi dihati

Rim, 20. oktobra - V sklopu avtonomne, vzporedne sekcije rimskega filmskega festivala Alice Nella Citta bo 23. oktobra v tekmovalnem programu Mladi odrasli svetovno premiero imel celovečerni igrani film scenarista in režiserja Martina Turka Ne pozabi dihati. Premiere se bosta poleg režiserja udeležila tudi glavna igralca Matija Valant in Tina Ugrin.

Portorož. Režiser Martin Turk. Foto: Lena Dujc/STA Arhiv STA

Portorož.
Režiser Martin Turk.
Foto: Lena Dujc/STA
Arhiv STA

Alice Nella Citta se je v avtonomno manifestacijo razvil iz enega od programskih sklopov Rimskega filmskega festivala in je namenjen predstavitvam filmov avtorjev mlajše generacije. V tekmovalni program Mladi odrasli je bilo letos uvrščenih 13 filmov, tudi Turkov Ne pozabi dihati.

V ospredju filma je zgodba o 15-letnem Klemnu, ki odrašča s starejšim bratom Petrom in mamo samohranilko v malem mestecu na odmaknjenem podeželju. Utečen vsakdan, ki ga Klemen najraje preživlja z oboževanim bratom na teniškem igrišču in ob bližnji reki, prekine Petrovo nenadno, strastno ljubezensko razmerje z vrstnico Sonjo, kar pri Klemnu sproži naval nasprotujočih si čustev.

V filmu nastopajo mladi igralci Matija Valant, Tine Ugrin, Klara Kuk in Ronja Matijevec Jerman, poleg njih pa večje vloge zasedajo tudi Iva Krajnc Bagola, Nikola Đuričko in Miha Rodman.

Ne pozabi dihati je nastal v produkciji Bela film, v koprodukciji s Quasar Multimedia (Italija), Studio dim (Hrvaška), RTV Slovenija in RAI Cinema (Italija), ter finančno podporo Slovenskega filmskega centra (SFC), Avdiovizualnega sklada Furlanije-Julijske krajine, Hrvaškega avdiovizualnega centra, programa Media, Re-Act razvojne sheme in s tehnično podporo FS Viba filma, so sporočili s SFC. Takoj po rimski premieri začenja film z redno italijansko kinematografsko distribucijo.

V programskem sklopu Panorama Italija pa bo premierno prikazana tudi slovenska manjšinska koprodukcija, celovečerec Sprašujem se, kdaj me boš pogrešala italijanskega režiserja Francesca Feija. V ospredju filma je 17-letna Amanda, ki ni imela lahkega življenja. Da bi se lažje soočila s svetom, si je izmislila živahno in politično nekorektno imaginarno prijateljico, ki jo vodi in ji pomaga pri najtežjem izzivu: odrasti in biti kos življenju. Filmska zgodba je nastala na podlagi romana preminule pisateljice Amande Davis, ki je izšel leta 2003.

Slovenski del ekipe sestavljajo direktor fotografije Brand Ferro, igralci Maruša Majer, Oton Korošec, Mojca Fatur in Matjaž Štrukelj ter producentka filma Petra Seliškar. V glavni moški vlogi je nastopil mladi makedonski igralec Dragan Mishevski. Glavni producent filma je Apnea Film, slovenski koproducent pa Petra Pan Film Production. Film je finančno podprl tudi SFC.

Na 17. izdaji Alice Nella Citta bo med drugim celovečerni režijski prvenec Light Of My Life predstavil z oskarjem nagrajeni Casey Affleck, ki bo v času festivala vodil tudi delavnico za mlade igralce. S filmom Mladi Ahmed se na festival vračata brata Dardenne, na preddogodkih letošnje izdaje pa je evropsko premiero dočakal film Zlohotnica: Vladarica zla v režiji Joachima Ronninga.