Slovenija 21.10.2019 6:05

V Kinu Šiška začetek 7. Bienala slovenske neodvisne ilustracije

Ljubljana, 21. oktobra - Z odprtjem osrednje razstave avtorjev Bienala slovenske neodvisne ilustracije v Kinu Šiška se bo drevi tudi uradno začela 7. izdaja bienala neodvisnih, ki tudi tokrat gosti več kot 20 umetnikov in kolektivov iz Slovenije in tujine. Veliko dogodkov se je zvrstilo že pred uradnim odprtjem bienala, nekaj pa se jih obeta še v naslednjih dneh.

Ljubljana. Bienale slovenske neodvisne ilustracije. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Bienale slovenske neodvisne ilustracije.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Letošnji izbrani avtorji so slovenski ustvarjalci Adrijan Praznik, Eva Juričan, Ivan Mitrevski, Iza Pavlina, Kaja Urh, Klavdija Jeršinovec, Klavdija Zupanc, Leja Hočevar, Maks Bricelj, Maruša Štibelj, Nina Bric, Nina Čelhar, Petra Korent, Sonja Vulpes, Špela Senica, Tisa Neža Herlec, Vasko Vidmar, Zarja Ražman in Žiga Urdih. Tem se bodo pridružile še tri umetnice iz tujine Tea Jurišić in Jelena Bando iz Hrvaške in Marina Milev iz Srbije.

Pred odprtjem razstave bo na sporedu pogovor 15 min slave, na katerem se bosta predstavila srbska umetnika Nikola Božović Kolja & Vuk Ćuk. Namen kratkih javnih predstavitev del ustvarjalcev, ki niso nujno povezana z ilustracijo, ampak se dotikajo področij kreativnih industrij, je spodbuditi dialog znotraj področja vizualnih praks z aktivno participacijo avtorjev, so zapisali organizatorji bienala.

Do konca bienala sta predvidena še dva dogodka. Od torka do sredine novembra bo v ravnikar gallery space odprta razstava že omenjenega beograjskega avtorja mlajše generacije z naslovom R - Vuk Čuk. Prav tako od torka bo na plakatnih mestih Europlakata potekalo ustvarjanje ilustracij v živo. Umetnici Nina Bric in Petra Korent bosta v projektu Risarske akcije v živo ustvarjali oz. porisali dve plakatni površini na Celovški cesti. Nastala dela bodo na ogled do 4. novembra.

Letos so se dogodki bienala začeli že septembra, ko je v sklopu festivala Indigo potekala tridnevna delavnica za vizualizacijo podatkov, ki jo je izvedel priznani finski informacijski oblikovalec Juuso Koponen. Minuli mesec je izšla tudi nova publikacija Allstars Arhiv, ki prikazuje razvoj umetniške poti posameznih avtorjev bienala neodvisnih od samih začetkov do danes. V tem mesecu so odprli tudi prodajno razstavo v galeriji Dobra Vaga, ki bo odprta do torka.

Bienale neodvisnih s polnim nazivom Bienale slovenske neodvisne ilustracije je periodični dogodek, ki raziskuje področja in kontekste sodobne ilustracije. Leta 2007 je bil ustvarjen za namen podpore in promocije mladih slovenskih ustvarjalcev, ki delujejo na presečiščih med oblikovanjem, umetnostjo in ilustracijo.

Platforma je edinstvena zaradi posebnega izbora avtorjev. Avtorji predhodnega bienala namreč prevzamejo vlogo kuratorjev za naslednji bienale in po svoji presoji izberejo naslednike. To po oceni organizatorjev podpira širok horizontalni nabor avtorjev različnih praks in vizualnega opusa.