Svet 26.10.2019 6:00

V muzeju Ashmolean prihodnje leto Rembrandtova zgodnja dela

London, 26. oktobra - V Muzeju Ashmolean v Oxfordu za prihodnje leto napovedujejo razstavo zgodnjih del nizozemskega slikarja Rembrandta van Rijna. Združila bo 34 Rembrandtovih slik ter deset slik njegovih najpomembnejših sodobnikov. Vanjo bo vključena tudi Rembrandtova slika za naslovom Naj otroci pridejo k meni, ki bo v Veliki Britaniji predstavljena prvič.

Nizozemska, Amsterdam. Razstava del nizozemskega slikarja Rembrandta v muzeju Rijksmuseum v Amsterdamu. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Nizozemska, Amsterdam.
Razstava del nizozemskega slikarja Rembrandta v muzeju Rijksmuseum v Amsterdamu.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Omenjena slika je bila po pisanju spletnega portala The Guardian leta 2014 na dražbi v Nemčiji ponujena kot delo nizozemske šole. Za 1,5 milijona evrov jo je kupil nizozemski zbiratelj Jan Six. Bil je prepričan, da gre za pristno Rembrandtovo delo, saj se na njej pojavi tudi podoba umetnika.

Živahen mladenič v zgornjem delu slike, ki se predrzno sklanja čez spodaj upodobljene figure, je namreč umetnikov avtoportret, kot je znan tudi iz številnih Rembrandtovih jedkanic in zgodovinskih slik. Slika je po pisanju spletnega portala sedaj ustrezno pripisana Rembrandtu.

Razstava, ki bo posvečena umetnikovemu ustvarjanju v obdobju med letoma 1624 in 1634, bo pripovedovala o meteornem vzponu umetnika. Ob slikah bo vanjo vključenih tudi okoli 90 risb in grafik.

Po besedah kustosa razstave Christopherja Browna je prvo desetletje ključno za razumevanje celotne Rembrandtove kariere. "Iz zgodnjih slik, grafik in risb je razvidno, kako je mladi umetnik iskal svoj lasten stil, se spopadal s tehničnimi težavami in delal napake. Vendar pa je bil njegov napredek izjemen in dela, ki bodo vključena v razstavo, bodo ta izjemen razvoj prikazala iz leta v leto," je povedal Brown.

V postavitev bo vključeno tudi najzgodnejše znano Rembrandtovo delo Prodajalec očal (1624-25), ki deluje surovo in nerodno in ki ga zaznamujejo za Rembrandta neobičajne barve. Kot piše spletni portal, našteto nakazuje, da umetnik tedaj še ni obvladal medija. Zato si bo razstava zastavila vprašanje, kako je mogoče, da je le šest let pozneje Rembrandt lahko naslikal izjemno sliko Jeremije, ki žaluje zaradi uničenja Jeruzalema.

Rembrandt van Rijn (1606-1669) se je rodil v Leidnu na Nizozemskem kot sin premožnega mlinarja. Študiral je slikarstvo v rojstnem mestu in od leta 1623 v Amsterdamu. Med letoma 1625 in 1631 je delal v Leidnu, nato v Amsterdamu. Leta 1634 se je poročil z bogato Saskio van Uylenburg. Po materini in ženini smrti je zašel v hude finančne težave. Moral je prodati hišo in dragocenosti, da je izplačal dolžnike. Ustvaril je okoli 700 slik, 300 grafik in več kot 1600 risb.

Razstava Mladi Rembrandt bo v muzeju Ashmolean na ogled od 27. februarja do 7. junija 2020.