Svet 23.10.2019 5:00

Esad Babačić na festivalu avtorjev v Torontu

Toronto, 23. oktobra - Pesnik Esad Babačić je letošnji slovenski gost mednarodnega festivala avtorjev, ki bo od 24. oktobra do 3. novembra potekal v Torontu. Gostovanje je del izmenjave s festivalom Vilenica, ki septembra prav tako gosti avtorja iz Kanade. Za festival v Torontu, 40. po vrsti, pripravlja esej o čakanju, povezanim z železniško postajo.

Ljubljana. Slovenski pevec, pesnik, pisatelj, tekstopisec in novinar Esad Babačić. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenski pevec, pesnik, pisatelj, tekstopisec in novinar Esad Babačić.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Po podatkih uradne strani festivala bo Babačić kot slovenski avtor v središču letošnje Vilenice, ki ob pomoči Društva slovenskih pisateljev in Javne agencije za knjigo RS dobi možnost predstavitve v Torontu nastopil 27. in 28. oktobra. Kot je povedal za STA, bo med drugim bral na Union Station, tretji največji železniški postaji v Severni Ameriki, na kateri se dnevno izmenja 250.000 ljudi.

To se mu zdi "fantastično", saj je ob tem pomislil na film Festival Express Boba Smeatona, dokumentarec o turneji, ki so jo leta 1970 po Kanadi z vlaki državne železnice izvedli nekateri najbolj priljubljeni rock bendi in izvajalci tistega časa, kot so Grateful Dead, Janis Joplin, The Band in Buddy Guy. Za svoj nastop tako pripravlja esej o čakanju, povezanim z železniško postajo, je še povedal za STA.

Babačić je začel kot pevec/tekstopisec punk skupine Via Ofenziva. Odtlej je prispeval kolumne za več časopisov, bil novinar slovenske nacionalne televizije in nekaj časa deloval celo kot tekstopisec v marketinški agenciji. Objavil je 15 pesniških zbirk in nastopil v nekaj filmih. Njegova poezija je bila prevedena v več jezikov, prejel pa je tudi več nagrad, med njimi nagrado velenjica - čaša nesmrtnosti za desetletni pesniški opus, piše na spletni strani festivala.

Kot še piše na uradni strani, je mednarodni festival avtorjev v Torontu največji in najdlje trajajoči kanadski "festival besed in idej". V 11 dneh bo združil več kot 200 udeležencev iz več kot 30 držav za več kot 60 dogodkov, kot so branja, razprave, intervjuji, podpisovanje knjig ter gledališke in glasbene predstavitve.

Na festivalu vsako leto podelijo nagrado harbourfront, vredno 10.000 dolarjev. Tokrat jo bo dobil kanadski pesnik, urednik in aktivist malih založb Stuart Ross. Gost lanske Vilenice je avtor 20 knjig poezije, fikcije in esejev, ustanovni član kolektiva Meet The Presses in vodja mikro založbe Proper Tales, ki obstaja 40 let.

Nagrado od leta 1984 podeljujejo kanadskim avtorjem za prispevek h kanadski literaturi. Med preteklimi dobitniki so tudi svetovno znana imena, kot so Alice Munro, Margaret Atwood in Michael Ondaatje.