Svet 22.10.2019 6:00

Pred 100 leti se je rodila Nobelova nagrajenka Doris Lessing

London, 22. oktobra - Na današnji dan pred 100 leti se je rodila britanska pisateljica Doris Lessing, dobitnica Nobelove nagrade za literaturo leta 2007. Švedska akademija jo je ob razglasitvi opisala kot "epsko avtorico, ki s skepticizmom, ognjevitostjo in vizionarsko močjo preizprašuje razdrobljeno civilizacijo". Njeno najbolj znano delo je Zlata beležnica.

Ljubljana. Knjižna novost Celjske Mohorjeve družbe: Spomini preživele Nobelove nagrajenke za literaturo leta 2007 Doris Lessing v prevodu Jožeta Stabeja. Foto: STA

Ljubljana.
Knjižna novost Celjske Mohorjeve družbe: Spomini preživele Nobelove nagrajenke za literaturo leta 2007 Doris Lessing v prevodu Jožeta Stabeja.
Foto: STA

Doris Lessing se je rodila leta 1919 kot Doris May Taylor v Kermanšahu v današnjem Iranu. Njen oče je bil britanski častnik, ki se je kasneje z družino preselil v Južno Rodezijo, današnji Zimbabve. Afrika je bistveno zaznamovala pisateljico in njeno delo. Zaradi kritike rasne diskriminacije dolga desetletja ni mogla potovati v Rodezijo in Južno Afriko.

Prvi književni uspeh je dosegla leta 1950, leto po tistem, ko se je nastanila v Angliji in s seboj v prtljagi prinesla roman Trava poje na temo rasnih razmer v Afriki. Tam je pustila dva otroka, ki ju je imela s kolonialnim častnikom Frankom Wisdomom.

Svetovno slavo ji je prinesla knjiga Zlata beležnica iz leta 1962, ki je postala ena od vzornic ženskega gibanja, vendar pisateljica sebe ni pojmovala za feministko. Švedska akademija je omenjeni roman razglasila za "pionirsko delo", ki "spada med prgišče knjig, ki so oblikovale pogled na odnos med moškim in žensko v 20. stoletju".

Vsebina njenih romanov je zelo pestra - od napol avtobiografskih afriških izkušenj do socialnih in političnih bitk, od psiholoških trilerjev do znanstvene fantastike.

Slovenskim bralcem so poleg Trave poje in Zlate beležnice dosegljivi tudi romani Peti otrok, Spomini preživele in Generalka za pekel. V slovenskem prevodu pa je izšlo tudi njeno avtobiografsko delo z naslovom Pod kožo: Prvi del mojega življenjepisa.

Doris Lessing je enajsta ženska, ki je prejela najbolj prestižno literarno nagrado na svetu, dobila pa jo je po več letih čakanja. Umrla je 17. novembra 2013, stara 94 let.