Na hitro prelistano 26.10.2019 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 26. oktobra - Pri založbi KUD Sodobnost International so izdali Zgodbe iz Kolumbije v prevodu Veronike Rot, pri založbi Učila pa roman britanske avtorice ciprskih korenin Christy Lefteri Čebelar iz Alepa. Slovenska matica je izdala delo profesorja etike Matjaža Zwitterja Pogovarjamo se o evtanaziji, založba Miš pa slikanico Damijana Stepančiča Svetilnik.

Ljubljana. Roman pisateljice Christy Lefteri z naslovom Čebelar iz Alepa. Foto: STA

Ljubljana.
Roman pisateljice Christy Lefteri z naslovom Čebelar iz Alepa.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga zgodbe iz Kolumbije po izboru prevajalke Veronike Rot in poznavalke kolumbijske književnosti Luz Mary Giraldo. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga zgodbe iz Kolumbije po izboru prevajalke Veronike Rot in poznavalke kolumbijske književnosti Luz Mary Giraldo.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Pogovarjajmo se o evtanaziji onkologa in profesorja etike na Medicinski fakulteti v Mariboru Matjaža Zwittra. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Pogovarjajmo se o evtanaziji onkologa in profesorja etike na Medicinski fakulteti v Mariboru Matjaža Zwittra.
Foto: STA

Ljubljana. Slikanica ilustratorja Damijana Stepančiča z naslovom Svetilnik. Foto: STA

Ljubljana.
Slikanica ilustratorja Damijana Stepančiča z naslovom Svetilnik.
Foto: STA

ZGODBE IZ KOLUMBIJE - ANTOLOGIJA SODOBNE KOLUMBIJSKE KRATKE PROZE

Knjiga zgodb iz Kolumbije je antologija sodobne kolumbijske kratke proze po izboru prevajalke Veronike Rot in poznavalke kolumbijske književnosti Luz Mary Giraldo, ki je h knjigi napisala tudi spremno besedo. V njej je med drugim zapisala, da čeprav Kolumbija velja za deželo pesnikov, ni mogoče dvomiti o kvaliteti njenih pripovedovalcev. Knjiga skozi 15 zgodb pelje bralca v realnost in imaginaren svet. V raznovrstnih krajih različnih generacij, okolij, slogov in glasov bralec srečuje fiktivne like, ki bi lahko bivali v kateremkoli času ali kraju in nikakor ne zgolj v fikciji. Bralec oziroma popotnik se lahko tako kjerkoli ustavi in se zazre v pokrajino ali se zaplete v pogovor s katerim od likov, obenem pa spozna del literarne zgodovine te južnoameriške dežele.

ČEBELAR IZ ALEPA - GANLJIVA PRIPOVED O SIRSKI DRUŽINI

Roman Čebelar iz Alepa prinaša zgodbo o čebelarju Nuriju, njegovi ženi Afri in sinčku Samiju, s katero avtorica riše človeški obraz prebežnikom iz sirske vojne. Nuri je delaven posameznik, ki se vsak dan zbuja, še preden mujezin pokliče k molitvi, in se odpelje k čebelnjakom, v svoj mali raj sredi ponorelega sveta. Skupaj z ženo in sinom živi umirjeno, a izpolnjujoče življenje na vzpetini nad Alepom, vse dokler nekega dne ne izbruhne vojna in se zgodi nepredstavljivo - med bombardiranjem izgubi sina, Afra pa oslepi. Kmalu mu postane jasno, da je pred njima samo ena pot - beg iz Sirije. Poleg težavne poti skozi Turčijo in Grčijo proti negotovi prihodnosti v Veliki Britaniji ju čaka še težka pot nazaj drug k drugemu, v nekoč znano bližino, ki se je strla pod težo bolečih izgub. Pod roman, ki ga je prevedla Manica Baša, se podpisuje v Londonu odraščajoča avtorica ciprskih korenin Christy Lefteri, ki je navdih za knjigo dobila kot prostovoljka Unicefovega begunskega centra v Atenah.

POGOVARJAMO SE O EVTANAZIJI - KNJIGA, KI ODPIRA PROBLEMATIKO KONČANJA ŽIVLJENJA

Knjiga o evtanaziji onkologa in profesorja etike na Medicinski fakulteti v Mariboru Matjaža Zwittra je izšla v času, ko se je v Sloveniji razvnela razprava o primernosti njene uzakonitve. O evtanaziji je mogoče govoriti, jo utemeljevati in se o njej odločati z različnih, bolj ali manj premišljenih oziroma odgovornih stališč. Predlogi, da bi zdravniki prekinjali človeška življenja ali pri tem kakorkoli sodelovali, zahtevajo strpno, z ustrezno širino in potrebnim znanjem podprto razpravo - vse to ponuja pričujoča knjiga, so zapisali pri Slovenski matici.

Avtor bralca kot zdravnik, ki je več desetletij spremljal tudi umirajoče bolnike, iz poglavja v poglavje vodi do zaključkov, ki naj bi jih poznal vsak, ki se želi tako ali drugače opredeljevati do z evtanazijo povezanih človeških in etičnih vprašanj. Evtanazija bo ob svojih zagovornikih in nasprotnikih vedno imela tudi stranpoti, ki se jim spričo človeške narave ob še tako dobro zamišljenih izhodiščih ni mogoče izogniti. Ubijanje je v naravi vseh nas, meja med njim in evtanazijo je lahko zelo ozka, ali pa je ni. Knjiga obenem bralca opozarja tudi na prakse, ki evtanazijskim sporočilom zmanjšujejo njihovo verodostojnost.

SVETILNIK - AVTORSKA SLIKANICA ILUSTRATORJA DAMIJANA STEPANČIČA

Svetilnik, slikanica brez besed, vabi na morje, med kipeče valove, hrumeče vetrove in grozljive stvore. Zgodba se prične v pristanišču, od koder mož izpluje na manjšem plovilu. Sprva miren ribolov se sprevrže v neizprosen boj z morjem. Slikanico je ustvaril ilustrator Damijan Stepančič po dobro sprejeti avtorski slikanici brez Zgodbi o sidru. Kot so zapisali pri založbi, na razkošnih ilustracijah ne manjka napotil za interpretiranje. Obenem se Stepančič izkaže tudi kot dober dramaturg - napetost postopoma narašča, dinamični, dramatični prizori sledijo eden drugemu, vse skupaj pa preveva skrivnostnost, ki je morju lastna. Avtor je spisal še dodatek v obliki treh pojmov, ki so povezani z vsebino in so lahko v pomoč pri sestavljanju lastne različice zgodbe o boju z morjem.