Od blizu 24.10.2019 20:59

Jenkova nagrada Kaji Teržan za pesniško zbirko Krog

Kranj, 24. oktobra - Jenkovo nagrado za najboljšo pesniško zbirko zadnjih dveh let prejme Kaja Teržan za zbirko Krog. Dobitnico nagrade, ki jo podeljuje Društvo slovenskih pisateljev, so razglasili nocoj v Prešernovem gledališču Kranj. Nagrajenka se podelitve ni udeležila, saj se mudi na pesniškem festivalu na Kostariki.

Ljubljana. Jenkove nagrade, ki jo podeljuje Društvo slovenskih pisateljev za najboljšo pesniško zbirko zadnjih dveh let. Foto: Daniel Novakovič/STA

Ljubljana.
Jenkove nagrade, ki jo podeljuje Društvo slovenskih pisateljev za najboljšo pesniško zbirko zadnjih dveh let.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Kot piše v utemeljitvi, je Kaja Teržan prepričala javnost že s svojim pesniškim prvencem Delta (2015). Ta je bil pri bralcih, poslušalcih in kritikih zelo naklonjeno sprejet, k čemur je pripomogla tudi Teržanova s svojimi nastopi; med drugim je v Mariboru prejela nagrado občinstva na finalu tekmovanja za naziv vitezinja poezije, njen prvenec pa je bil nominiran tudi za Veronikino nagrado. Delta prinaša intimne, razmišljujoče in nekako zatikajoče se pesmi, ampak prav to zatikanje, to spotikanje gladkosti branja je polno hipnih epifanij, vpogledov, je zapisala žirija.

Krog (Center za slovensko književnost, 2018) pa je po prepričanju žirije, ki ji je predsedovala Barbara Korun, zbirka, ki je še bolj izčiščena, pa ne v formi, temveč v tem, kako pisava sledi govorici: besedo imajo med drugimi tudi jezero, drevo, kamen. "V pesmih ni herojskega bobnanja z retoričnimi sredstvi, a govorka izkazuje redek pogum - podati se v neznano, negotovo, iščoč resnico trenutka biti - in čeprav (ali pa prav zato) ob tem ustvarja občutek negotovosti, nedokončanosti ali dvomeče zadržanosti, daje spregovoriti drugim oblikam zavesti: jezeru, metasekvoji, skali, ki opazuje kozoroga, utripa 's kamenčki, deževniki in / vodo, ki teče pod stopali, da zorim počasi / iz svoje notranje kože'," piše v utemeljitvi.

"Pravi: 'Ničesar ne odstiram;/ nobenih kopren, nobenega pogleda.' Ampak ko ji sledimo iz oblike v obliko, iz smrti v ponovno smrt, nas prepriča prav s svojo zadržanostjo, nesposobnostjo verjeti konceptom, vnaprej izgotovljeni podobi sveta. Ta 'nesposobnost' se tako izkaže za pronicljivost, skoraj zenovsko modrost," je zapisala žirija. Pesnica nam po prepričanju žirije "prijazno daje vedeti, da je doživljanje vedno korak pred besedo, korak pred zavestjo". "Z zavedanjem polifonije, nemožnosti kroga, ali kot pravi sama, vzporednosti sedanjosti odpira prostore svobode, ti pa, naj bodo še tako iluzorni in boleči, so vendar duhovni - kot je duhovno naše bitje - in nosijo smisel, naj bo še tako negotov," še piše v utemeljitvi nagrade.

Kaja Teržan, ki se mudi na mednarodnem pesniškem festivalu na Kostariki, se je za nagrado zahvalila prek video posnetka. Kot je povedala, je nagrade zelo vesela: "Ogromno mi pomeni. Ne toliko kot neka potrditev za delo, bolj kot občutek družbene sprejetosti." Izrazila je tudi veselje, da so v sklopu festivala, na katerem poteka tudi pesniško-prevajalska delavnica, izdali knjigo njenih pesmi, v kateri so pesmi tako iz pesniške zbirke Krog kot iz zbirke Delta.

V ožjem izboru za Jenkovo nagrado, ki je vredna 1000 evrov, so bili letos še Nina Dragičević za poemo Ljubav reče greva, Sergej Harlamov za Mnogoboj mitologij, Franci Novak za zbirko Vračanje pogleda in Zoran Pevec za delo Kako postati nihče. Kot je ob razglasitvi nominirancev povedala predsednica žirije Barbara Korun, se je žirija odločila, da bo v letošnjem izboru dala prednost mlajšim, eksperimentalnim, provokativnim in intelektualno zahtevnejšim pesniškim glasovom. Prav tako se je odločila za raznolikost.

Razglasitev Jenkove nagrade, ki jo je sooblikoval nastop šansonjerke Vite Mavrič, je bila vrhunec dogajanja Jenkovih dni, ki so letos potekali v znamenju 150. obletnice smrti pesnika Simona Jenka.