Slovenija 25.10.2019 11:27

Ob sklepu Jenkovih dni v Kranju odprli Jenkovo sobo

Kranj, 25. oktobra - Ob sklepu Jenkovih dni, ki so letos potekali v znamenju 150. obletnice smrti pesnika Simona Jenka, so v nekdanji Drukarjevi hiši v Kranju, kjer je pesnik živel do smrti, v četrtek odprli Jenkovo sobo. Okoli 30 kvadratnih metrov velik prostor bo namenjen literarnim ustvarjalcem, ki bodo na rezidenci v Kranju, kot tudi različnim literarnim dogodkom.

Kot so zapisali v projektni delovni skupini za Kranj EPK 2025, je to ena najpomembnejših letošnjih pridobitev na področju kulture v Kranju, ki je pomembna tudi v luči kandidature Kranja za Evropsko prestolnico kulture leta 2025, saj z njo mesto pridobiva nove prostore za razvoj novih vsebin in programov, ki bodo prispevali h krepitvi ustvarjalnosti in kulturne ponudbe.

Jenkova soba, ki ima videz dnevne sobe s čitalnico, bo v prvi vrsti rezidenčni prostor, v katerem bodo svoja dela razvijali dramatiki, prevajalci ter mladi pesniki in pisatelji. Tako bodo denimo čez dan v njem gostovali dramatiki, ki se bodo udeležili Tedna slovenske drame in bodo sicer bivali v Layerjevi hiši, je za STA pojasnila Alenka Štrukelj iz omenjene skupine za Kranj EPK 2025.

Obenem bo Jenkova soba tudi prostor za najrazličnejše delavnice kreativnega pisanja, literarne dogodke, srečanja z ustvarjalci in druženje. Vsebinski program sobe, s katero upravlja občinski Zavod za turizem in kulturo Kranj, še pripravljajo, prav tako še ni točno določeno, kdo bo vodil dejavnosti. Za projekt so odšteli 7000 evrov, je še povedala Alenka Štrukelj.