Slovenija 28.10.2019 9:51

V režiji Tijane Zinajić začeli snemati celovečerec Eva

Ljubljana, 28. oktobra - V Ljubljani je v petek padla prva klapa celovečernega igranega filma Eva v režiji Tijane Zinajić. Film pripoveduje o diplomirani slikarki Evi, ki se bliža 27. letu starosti in ugotavlja, da s svojim življenjem ni še nič naredila. Scenarij za romantično komedijo je v sklopu delavnice Scenarnica napisala Iza Strehar.

Ljubljana. Režiserka Tijana Zinajić. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Režiserka Tijana Zinajić.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Protagonistka filma Eva dela v knjigarni s knjigami za samopomoč, a njeno plačilo vselej zamuja, zaradi česar ima težave s plačevanjem najemnine. Romantična afera s slikarskim mentorjem ji začenja najedati, s sostanovalcem Blažem pa sta ne zavedajoč se zaljubljena drug v drugega. Ob vsem tem se Eva srečuje s kreativno blokado in se skuša rešiti škodljivih razvad, a ji ne gre najbolje.

Režiserka Tijana Zinajić je pred snemanjem dejala: "Film Eva govori o življenjskem obdobju, v katerem je trenutno generacija ljudi, ki so bili rojeni leta 1991. Govori o družbenih pritiskih in pričakovanjih, ki so gonilo vsake generacije, z željo, da bi odrasla na točno določen način. V vsaki generaciji smo nekateri odraščali drugače. Scenarij je napisala 25-letnica, a mi dogajanje, čeprav sem del druge generacije, ni tuje. Scenaristka in režiserka sva generacijsko različni, a ravno v tej distanci se lahko vzpostavi univerzalnost teme."

Tijana Zinajić deluje kot gledališka režiserka, igralka ter asistentka režije pri filmih. Predstave v njeni režiji so prejele številne domače in mednarodne nagrade, Eva pa je njen celovečerni režijski filmski prvenec. Scenarij podpisuje Iza Strehar, ki je po diplomi iz dramaturgije in scenskih umetnosti na AGRFT opravila še magisterij iz filmskega in televizijskega ustvarjanja - smer scenaristika. Prejela je štiri Grossmanove nagrade za scenarije za kratke filme in enkrat žlahtno komedijsko pero.

V glavni vlogah nastopajo Liza Marijina kot Eva, Tosja Flaker Berce kot Blaž, Anuša Kodelja kot Nina in Jure Henigman kot Jakob. Direktor fotografije je Miloš Srdić, scenografka je Neža Zinajić, kostumograf Matic Hrovat in maskerka Lija Ivančič, so sporočili s Slovenskega filmskega centra (SFC).

Film nastaja pod okriljem produkcijske hiše December iz Ljubljane in bo predvidoma končan poleti. Koproducenta filma sta RTV Slovenija in Aatalanta, projekt pa sta finančno podprla SFC in Viba film.