Slovenija 3.11.2019 10:30

Ramoveš in Rob v posebnem albumu prepletena skozi glasbo in strip

Ljubljana, 3. novembra - Stripar, pevec in kitarist Martin Ramoveš je izdal tretji album v stripu in glasbi, ki ga je tokrat posvetil satiričnemu pisatelju in pesniku Ivanu Robu. Ta ga je pritegnil z muzikaličnostjo in temami besedil. V posebnem formatu albuma po besedah Ramoveša verz živi sam zase, novo dimenzijo mu doda glasba, strip pa vse skupaj podpre še s podobo.

Ljubljana. Stripovski album Rob avtorja Martina Ramoveša. Foto: STA

Ljubljana.
Stripovski album Rob avtorja Martina Ramoveša.
Foto: STA

Ramoveš (1989) je zavzet raziskovalec izraznih možnosti poezije, glasbe in stripa ter kombinacije teh medijev. Po glasbenem prvencu Zvok dežele (2012) je izdal še dva glasbena albuma v stripu: Nesojeni kavboji (2014) ter Astronomi (2017). Na vprašanje STA, odkod ideja, da umetniški področji, na katerih deluje, združuje, je Ramoveš odgovoril:

"Že od zelo mladih let čutim močno potrebo po ustvarjanju, pri čemer sta me vedno enako veselila strip in glasba oz. pisanje pesmi. Ko sem malce dozorel, sem, namesto da bi dal prednost eni stvari, začel vse spajati. Ravno ta kombinacija me zdaj najbolj zanima, saj mi nudi ogromno možnosti. Verz lahko živi že sam zase, zapisan na papirju; novo dimenzijo mu da glasba, strip pa ga lahko podpre tako s podobo kot kompozicijo in sekvenčnim zaporedjem."

Za izdajo albuma Rob: Zbadljivi poet v stripu in glasbi sta moči združila Forum Ljubljana in glasbena zadruga Celinka. Kupec stripa namreč pridobi tudi kodo, s pomočjo katere si lahko s spleta prenese glasbeni album Rob, na katerem je deset skladb, nastalih po Robovih besedilih.

Predhodna albuma v stripu in glasbi je Ramoveš namreč gradil na avtorskih besedilih, a pri Robu (1908-1943) je našel nekaj, kar ga je spontano gnalo k uglasbitvam. "Zelo sta mi všeč tematika in muzikaličnost njegovih besedil. Hkrati me je posrkala njegova življenjska zgodba, ki sem jo predstavil v stripu. Rob je bil do zdaj znan predvsem po humorističnem oz. satiričnem pisanju, jaz pa sem izbiral pretežno intimnejše pesmi, ki ga predstavijo v drugi luči," je povedal sogovornik. Dodal je, da je Robov duh mladosten in uporniški, temu sledi glasba Ramoveša in njegove skupine.

Ali morda prepoznava vzporednice med Robom in seboj? Čeprav bi si bila po besedah Ramoveša z Robom karakterno zelo različna, je bil Rob, tako kot on sam, znan po nastopih s kitaro, na katerih si je kar sproti izmišljeval besedila. "Bil je tudi blizu stripu, saj je celo pisal stripovski scenarij, poleg tega je z idejami sodeloval pri časopisnih karikaturah. Njegovo študentsko glasilo Ščipavec je prav tako spominjalo na fanzine, kakršni so bili popularni šele desetletja po njegovi smrti," je pojasnil Ramoveš.

Album Rob so ob septembrskem izidu že predstavili v CUK Kino Šiška, na koncertu pa je Kristina Kokalj iz stripovskih kadrov ustvarila VJ projekcijo. Zdaj Ramoveš s skupino nadaljuje z nastopi po drugih krajih. Nedavno so koncertirali v Mariboru, kjer je do 18. novembra v galeriji K18 na ogled tudi razstava stripa Rob. "Zanimivo je, da album pritegne raznoliko občinstvo, od zelo mladih do tistih, ki so Robovo delo spoznali pred dolgimi leti in ga zdaj lahko doživijo na nov način," je za STA še povedal Ramoveš.