Svet 31.10.2019 5:00

V Vancouvru velika retrospektiva ameriške umetnice Cindy Sherman

Vancouver, 31. oktobra - V Umetnostni galeriji v Vancouvru je na ogled velika retrospektiva Cindy Sherman. Združuje približno 170 del umetnice, ki je znana predvsem po svojih konceptualnih portretih. Gre za po dveh desetletjih prvo retrospektivo ameriške umetnice v Kanadi. Pripravili so jo v sodelovanju z Nacionalno galerijo portretov v Londonu.

Kanada, Vancouver. Kandasko mesto Vancouver. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Kanada, Vancouver.
Kandasko mesto Vancouver.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Kot je po pisanju spletnega portala Art Daily povedala v.d. direktorice galerije Daine Augaitis, se je umetnica v več kot štirih desetletjih na svojih domišljijskih portretih prelevila v na stotine likov, ki poudarjajo in soočajo pojme lepote, staranja in seksualnosti.

Razstava, ki je že bila na ogled v Londonu, ponuja obsežen pregled njenega ustvarjanja. Predstavi izbor del iz vseh umetničinih pomembnejših fotografskih serij, od zgodnje z naslovom Untitled Film Stills iz 70. let minulega stoletja do najnovejše Untitled #602 iz letošnjega leta, ki priča o umetničinem angažmaju v modni industriji.

V postavitev so vključene tudi redko razstavljene fotografije in filmi, ki so nastali, ko je umetnica med letoma 1972 in 1976 študirala na State University College v Buffalu. Vključena pa je tudi digitalna različica Cindyjine knjige - osebnega albuma z družinskimi fotografijami, ki segajo v umetničino otroštvo. Spletni portal med zanimivostmi na razstavi izpostavlja še predstavitev umetničinega studia v New Yorku z izborom predmetov, kot so njeni zapiski, risbe in drugi predmeti, ki so vplivali na njeno delo. V razstavo v Umetnostni galeriji v Vancouvru pa so vključili tudi umetničina dela iz stalne zbirke galerije.

Cindy Sherman, ki velja za eno najvplivnejših umetnic svoje generacije, se je rodila leta 1954 v mestu Glen Ridge v ameriški zvezni državi New Jersey. Zaslovela je z že omenjeno serijo Untitled Film Stills, ki jo je ustvarila med letoma 1977 in 1980. Gre za 69 črno-belih fotografij, za katere je sama pozirala v različnih vlogah na različnih lokacijah.

Za svoje delo je prejela številne nagrade. Razstavlja po vsem svetu, leta 2012 so ji v newyorškem muzeju moderne umetnosti MoMA postavili obširno retrospektivo z več kot 170 deli. Leta 2013 je na Beneškem bienalu organizirala projekt, v katerem je manj znane ustvarjalce postavila ob bok umetnikom, kot so George Condo, Robert Gober, Paul McCarthy, Charles Ray in Rosemarie Trockel, leta 2014 pa jo je Manager Magazine uvrstil na peto mesto seznama umetnikov, po katerih je v svetovnem merilu največje povpraševanje.

Razstava v Umetnostni galeriji v Vancouvru bo na ogled do 8. marca.