Na hitro prelistano 2.11.2019 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 2. novembra - Pri založbi Miš je izšla knjiga Grace Melbury - Gozdna zgodba Thomasa Hardyja, pri založbi ZRC SAZU Judovska država - temeljni dokumenti političnega sionizma, za katero je izbor, prevod in opombe prispeval Miha Marek, pri založbi Sodobnost pa so novost Čarobni indijski miti Anite Nair.

Ljubljana Knjiga indijske pisateljice Antie Nair z naslovom Čarobni indijski miti. Foto: STA

Ljubljana
Knjiga indijske pisateljice Antie Nair z naslovom Čarobni indijski miti.
Foto: STA

Ljubljana Antologija Judovska država: temeljni dokumenti političnega sionizma. Foto: STA

Ljubljana
Antologija Judovska država: temeljni dokumenti političnega sionizma.
Foto: STA

Ljubljana Roman Thomasa Hardyja z naslovom Grace Melbury. Foto: STA

Ljubljana
Roman Thomasa Hardyja z naslovom Grace Melbury.
Foto: STA

IZŠLO ENO NAJLJUBŠIH DEL THOMASA HARDYJA

V idilični vasici sredi dorsetskih gozdov se za roko hčere trgovca z lesom Grace Melbury potegujeta dva snubca. Preprosti in zvesti gozdar Giles Winterborne ji je pri srcu že od otroških let, njenemu očetu pa se zdi primernejša partija zdravnik Fitzpiers. Grace uboga očeta. Ne ve pa, da je njenega moža omrežila skrivnostna prebivalka graščine. Prešuštvo, razočaranje in moralni kompromisi so v romantičnem zapletu te zgodbe posledica načina izbire zakonskih partnerjev v tistem času in položaja v družbenem razredu, so hardyjev roman opisali pri založbi Miš.

Čeprav je bil roman zelo ugodno sprejet, je danes izmed vseh "velikih" Hardyjevih del najmanj znan. Je nekakšna gozdna pastorala, ki se na trenutke bere skoraj kot slika; podoba starosvetnega podeželskega življenja, ki ga je redkokateri angleški pisatelj znal naslikati bolje od njega. Ta svet je idiličen, a ne idealiziran; slog poetičen, a ne čezmerno sentimentalen; zgodba hitro teče. Avtorju je ta roman ostal pri srcu in bil pozneje eno od njegovih najljubših del. Roman je izšel v prevodu Mete Osredkar.

TEMELJNI DOKUMENTI SIONIZMA

Antologija Judovska država: temeljni dokumenti političnega sionizma prinaša spise šestih avtorjev, ki so ob koncu 19. stoletja odigrali ključno vlogo pri oblikovanju sionizma, ideologije in gibanja za narodno samoodločbo Judov v lastni domovini. Filozof Moses Hess, zdravnik Leon Pinsker, rabin Isaak Rülf, publicist Nathan Birnbaum, novinar Theodor Herzl ter kulturni kritik Max Nordau analizirajo ekonomsko bedo, družbeno izključenost, politično razdrobljenost in kulturno krizo Judov v Evropi in po svetu.

Postavljajo tezo, da je vzrok judovske stiske anomalni položaj Judov kot naroda brez domovine. Zagovarjajo, da morajo Judje pridobiti neko ozemlje kot narodno last in tam ustanoviti avtonomno politično občestvo. Predlagajo tudi diplomatske in praktične načine za dosego tega cilja. Na podlagi teh idej se je na prelomu 19. in 20. stoletja razvilo sionistično gibanje, ki se je osredotočilo na Palestino kot judovsko domovino. Petdeset let kasneje je to gibanje doseglo ustanovitev države Izrael. Sionizem kot specifični judovski nacionalizem je bistven element moderne judovske zgodovine. Hkrati pa brusi razumevanje drugih nacionalizmov, zgodovinskih in sedanjih, so zapisali pri založbi ZRC SAZU.

POVABILO V SVET INDIJSKIH MITOV

Čarobni indijski miti vas bodo popeljali v svet dramatičnih zapletov, burnih strasti, junaštev in iskrenega stremljenja k duhovnemu prebujenju. Spoznali boste indijsko različico vesoljnega potopa, izvedeli, kako je svet ostal brez vode in kako sta na zemljo prišli reki Ganges in Nermada, ter odkrili, kako je Draupadi s Krišnovo pomočjo z zrnom riža in mrvico zelenjave nahranila deset tisoč modrecev, k branju vabijo pri založbi KUD Sodobnost International.

Anita Nair je mite v otroštvu spoznavala prek pripovedovanja najbližjih, zdaj pa je globine arhetipskih zgodb, po katerih v dobi silovitega tehnološkega napredka vse bolj hrepenimo, prelila v privlačne pripovedi, ki bodo pritegnile tako mlade kot odrasle bralce. Izbrane mite starodavne indijske civilizacije spremljajo ilustracije Atanuja Roya.