Svet 2.11.2019 6:00

V studiih Cinecitta bodo decembra odprli filmski muzej

Rim, 2. novembra - V prostorih legendarnih studiev Cinecitta v Rimu bo decembra vrata odprl Italijanski avdiovizualni in filmski muzej (MIAC). V njem bo z bogatim avdiovizualnim gradivom predstavljenih 120 let italijanskega filma in življenja v Italiji. Ureditev muzeja, ki se nahaja v nekdanjih prostorih razvojnega oddelka studiev, je stala 2,5 milijona evrov.

Ljubljana. Montaža, filmski trakovi. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Montaža, filmski trakovi.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Na italijanskem ministrstvu za kulturo so muzej opisali kot "potopitev v italijansko domišljijo, potovanje skozi zgodovino države ob podobah, zvokih in glasbi, ki so prispevali k veličini italijanske kinematografije".

Italijanski minister za kulturo Dario Franceschini je po pisanju spletnega portala wantedinrome povedal, da bo muzej omogočil "veličastno zgodovino italijanskega filma izkusiti na nov in privlačen način". Dodal je, da bo leto 2020 Fellinijevo leto v počastitev 100. obletnice rojstva italijanskega režiserja Federica Fellinija.

Ob vstopu v muzej bo obiskovalce po pisanju nemške tiskovne agencije dpa pozdravil Fellinijev citat: "Edini pravi realist je vizionar." Posamezne sobe bodo posvečene različnim temam, od romantike, zgodovine in politike do hrane. Predstavljene bodo tudi ikone italijanskega filma, med njimi Sophia Loren.