Slovenija 4.11.2019 11:48

Gledališče Ane Monro vabi na predstave v Studio GAM

Ljubljana, 4. novembra - Gledališče Ane Monro (GAM) je v svojih prostorih na Trgu prekomorskih brigad 1 uredilo Studio GAM, ki bo po novem odprt tudi za obiskovalce. V dvorani, primerni za 40 gledalcev, bo vsak prvi petek v mesecu do konca sezone na sporedu predstava. Začnejo že ta petek ob 19. uri z avtorsko predstavo Ane Monro Tabletol.

Ljubljana, Petkovškovo nabrežje. Zimski mednarodni festival uličnega gledališča Ana Mraz, ki ga prireja Gledališče Ane Monro. Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana, Petkovškovo nabrežje.
Zimski mednarodni festival uličnega gledališča Ana Mraz, ki ga prireja Gledališče Ane Monro.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Gledališče Ane Monro, ki je najbolj znan po uličnih predstavah, se je v prostore na Trgu prekomorskih brigad 1 vselilo pred petimi leti. Sprva so prostore uporabljali za pisarne, nato so jih deloma preuredili v vadbeni prostor. V začetku lanskega leta, ko so se v društvu lotili notranje reorganizacije in prenove, k čemur jih je spodbudila nepričakovana ukinitev rednega pritoka finančnih sredstev ministrstva za kulturo, pa so začeli razmišljati, da bi prostor za vadbo odprli še za občinstvo.

Predsednik društva in umetniški vodja Ane Monro Goro Osojnik je ob današnji predstavitvi Studia GAM za STA dejal, da novo "malo dvorano v mestu, namenjeno malim predstavam in majhnemu občinstvu" odpirajo, ker se je pokazalo, da obstajajo velike potrebe po takšnih prostorih. Studio GAM "ni eden od t. i. tržnih produktov, ampak nam omogoča, da smo v stiku z našim občinstvom tudi, ko nismo na ulici," so zapisali v društvu.

"Izvedli smo krajšo poskusno dobo in ugotovili, da je prostor zelo prijeten, tako za nastopajoče kot za gledalce, zato z novembrom začenjamo s programom," je napovedal Osojnik. Že ta petek, 8. novembra, bo na sporedu prva predstava, najnovejša hišna produkcija Gledališče Ane Monro z naslovom Tabletol. Igralci - Manca Uršič, Silvia Viviani in Osojnik - v predstavi ponazorijo različne in boleče resnične vsakodnevne situacije iz zdravstvenega okolja, do katerih lahko privede neustrezna komunikacija med zdravniki, medicinskimi sestrami in pacienti.

Predstave bodo nato na sporedu vsak prvi petek v mesecu do konca sezone. Decembra bodo v Studiu GAM gostili Gledališki pevski zbor "z gledališko-glasbeno ulično uspešnico tega poletja" Ups!, januarja pa na obisk prihaja Teater PolPet z lutkovno predstavo za male in velike Sosedi. Grega Močivnik bo februarja uprizoril interaktivno predstavo za otroke Kako je nastal svet?, Anja Bezlova pa bo marca predstavila svoj "gledališki multipersonaž" Futraj moj ego.

Kot na vseh dogodkih Ane Monro tudi za ogled predstav v Studiu GAM ne bo vstopnine, a v društvu "v skladu z uličnimi zakoni in tradicijo uvajajo izstopnino", kar pomeni, da bodo umetniki gledalce po koncu predstave nagovorili za prostovoljni prispevek. Ker studio sprejme okoli 40 obiskovalcev, pri Ani Monro naprošajo za predhodno rezervacijo obiska na društveni elektronski naslov.

Ob predstavitvi prostorov so spomnili, da v društvu delujejo tudi na področju vzgoje in izobraževanja. V tem duhu izvajajo programe neformalnega izobraževanja za umetnike, šolarje, strokovne pedagoške delavce in mentorje ter druge, ki delajo z mladimi ali skupinami. Gre za programe Šola sodobnih performativnih in uličnih umetnosti (ŠUGLA), Kultura po meri (ter iz njega izhajajoči program Razvijanje sporazumevalnih zmožnosti s kulturno umetnostno vzgojo) ter program Z gledališčem nad učence in dijake. "Prenos znanja in izkušenj je poleg organizacije festivalov danes najpomembnejši segment našega delovanja," piše v sporočilu za javnost.

Napovedali so tudi bližnje rajanje Ane Monro na prostem. V Severnem mestnem parku bo 15. in 16. novembra potekal jesenski festival noči in ognjenih ambientov Ana Plamenita.