Slovenija 5.11.2019 9:12

V Novem mestu razstava ob 120-letnici rojstva in 30-letnici smrti Božidarja Jakca

Novo mesto, 5. novembra - V Galeriji Krka v Novem mestu bodo drevi ob 19. uri odprli razstavo, ki so jo ob letošnji 120-letnici rojstva in 30-letnici smrti slikarja, grafika, akademika ter novomeškega rojaka Božidarja Jakca pripravili s pastelnimi deli iz depojev Galerije Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki. Razstava bo na ogled do 4. decembra.

Novo mesto. Portretni kip Božidarja Jakca, ki ga hrani Jakčev dom v Novem mestu. Foto: Rasto Božič/STA Arhiv STA

Novo mesto.
Portretni kip Božidarja Jakca, ki ga hrani Jakčev dom v Novem mestu.
Foto: Rasto Božič/STA
Arhiv STA

V kostanjeviški galeriji so za STA povedali, da so za omenjeno razstavo posodili 20 Jakčevih pastelov, ki se motivno navezujejo na Novo mesto, Dolenjsko in tudi na umetnikova potovanja v tujini. Razstavili bodo tudi Jakčev avtoportret.

Dela iz kostanjeviške galerije se navezujejo tudi na več Jakčevih krajin, ki so stalno razstavljene v avli Krkine upravne stavbe v Novem mestu in so last te družbe.

Umetnostna zgodovinarka Tatjana Pregl Kobe je ob Krkini razstavi zapisala, da Jakčeve pastelne krajine kažejo likovne izzive svojega časa. Jakac je bil sicer v zgodnji dobi ekspresionist, njegov mladostni zagon pa se je predvsem pri krajinarstvu kasneje "umiril v mehkem, mojstrsko liričnem vizualnem jeziku".

"V pastelnih podobah Jakčevih pokrajin prihajata do izraza impresivna liričnost in intimnost, v portretu ekspresivnost in v fantazijskih podobah problematika življenja in smrti," je zapisala.

Njegovi realistično romantični pasteli dolenjskih, slovenskih in tudi drugih pokrajin - od eksotičnih tunizijskih in temno zelenih norveških do liričnih beneških in francoskih ter dramatično ameriških - temeljijo na svojevrstni likovnosti. Zanjo so značilne svetlobna izraznost kontrastov, dramatična vzvalovanost motiva, uravnotežena z mehko plapolajočimi linijami, in umetnikova čustveno prefinjena zazrtost v lepoto sveta," je še zapisala Tatjana Pregl Kobe.

Slikar, grafik in akademik Božidar Jakac (1899-1989) se je rodil v Novem mestu. Leta 1945 je bil eden od ustanoviteljev Akademije za upodabljajočo umetnost v Ljubljani, nato njen prvi rektor in prvi profesor za grafiko in risanje. Številnim domačim ustvarjalcem je odprl vrata na evropska in svetovna likovna prizorišča. Jakca uvrščajo med velikane novomeške in slovenske kulturne zgodovine.

Bil je redni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti in dopisni član drugih jugoslovanskih akademij, član Evropske akademije znanosti, umetnosti in književnosti v Parizu in častni član risarske akademije v Firencah. Bil je častni občan Novega mesta in številnih slovenskih ter jugoslovanskih mest. Prejel je vsa osrednja kulturna državna priznanja. Pokopan je na ločenskem pokopališču v Novem mestu.