Svet 5.11.2019 9:48

Junak Goncourtove nagrade se pogovarja z mrtvimi, da bi ohranil duševno zdravje

Pariz, 5. novembra - Knjiga z naslovom Vsi ljudje ne živijo enako (Tous les hommes n'habitent pas le monde du meme facon) pisatelja in novinarja Jeana-Paula Duboisa je letošnja dobitnica Goncourtove nagrade. Pripovedovalec v romanu razmišlja o življenju, ki ga je privedlo do kanadske zaporniške celice, ki si jo deli s članom razvpite motoristične tolpe Hells Angels.

Žalostnega in nostalgičnega glavnega junaka, čigar življenje je uničil trenutek norosti, preveva črni humor. Da bi ohranil duševno zdravje, se v domišljiji pogovarja z mrtvimi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Predsednik Goncourtove žirije Bernard Pivot je ob ponedeljkovi razglasitvi Duboisa opisal kot francoskega Johna Irvinga ali Williama Boyda, ki piše zelo zabavne knjige, ki so hkrati priljubljene in dosegajo kritiške uspehe.

Več francoskih kritikov je zmagovalni roman razglasilo za pisateljev najboljši doslej. Roman je s šestimi glasovi žirantov premagal štiri glasove za favoritinjo Amelie Nothomb, eno izmed najbolj prodajanih pisateljic, ki pišejo v francoščini.

"V veselje mi je stati tukaj. V veselje mi je sploh stati pokonci," je Dubois citiral pokojnega nogometaša, ki je rad pogledal v kozarec, Georgea Besta. Dubois sam ima težave z notranjim ušesom, ki včasih povzročijo vrtoglavico.

Priznal je, da je njegova šibka točka prav ta izjemen nogometaš, ženskar in velik pivec alkohola, ki je preminil leta 2005. Best je v šali nekoč dejal, da je leta 1969 opustil ženske in alkohol: "Bilo je najhujših 20 minut mojega življenja."

"Tvoje življenje je zdaj uničeno," je hudomušno dejal nek pisatelj ob drenjanju novinarjev okoli molčečega Duboisa, še poroča AFP.

"Čudovito je in zelo sem počaščen, a mislim, da nagrada ne bo spremenila mojega življenja," je dejal Dubois. "Jutri bom tak, kot sem bil danes zjutraj," je dodal 69-letni pisatelj, ki še vedno živi v rojstni hiši v Toulouseu.

Goncourtovo nagrado podelijo vsako leto v začetku novembra avtorjem, ki ustvarjajo v francoščini. Podelijo jo po treh zaporednih predizborih, izbirajo pa med romani, ki so izšli v tekočem letu. Največja vrednost nagrade je njen ugled in posledično povečana prodaja zmagovalne knjige, nagrajenec pa dobi tudi simboličnih deset evrov. Prvo Goncourtovo nagrado so podelili leta 1903.

Nagrado Renaudot, ki neuradno velja za nekakšno tolažilno priznanje, pa je prejel Sylvain Tesson za roman La Panthère des Neiges oziroma Snežni leopard. Pripoveduje o pisateljevem iskanju ene najbolj ogroženih živalskih vrst na svetu v Tibetu.