Slovenija 6.11.2019 6:30

V Kinodvoru premiera Turkovega filma Dober dan za delo

Ljubljana, 6. novembra - V Kinodvoru bo drevi v sklopu dogodkov Premiera slovenskega filma prikazan film Dober dan za delo, katerega režijo in scenarij podpisuje Martin Turk. Po režiserjevih besedah je v filmu, ki je plod sodelovanja Turčije, BiH in Slovenije, predstavljen "portret človeka, predobrega za ta svet". Premiero bo uvedel Turkov kratki film Nedeljsko jutro.

Ljubljana. Kinodvorana, kino, film. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kinodvorana, kino, film.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

V filmu Dober dan za delo se Armin, ki je že dolgo nezaposlen, odpravi na razgovor za obetavno službo šolskega hišnika. Na poti naleti na prometno nesrečo, in ko končno prispe do šole, je delovno mesto že oddano. Da bi preskrbel sina in nosečo ženo, se zaposli kot varnostnik v klavnici. Kmalu pa ugotovi, da delavci kradejo. Odloči se, da bo naredil, kar je prav, so vsebino povzeli na Slovenskem filmskem centru (SFC).

Turk je ob filmu spomnil, da je delo glavna življenjska dejavnost ter vir človekove identitete. Brez dela po njegovih besedah človek izgubi samospoštovanje, počuti se manjvrednega, nekoristnega, nepotrebnega, odvečnega sebi in svojim bližnjim. "Armin potrebuje delo, da enostavno upraviči svoj obstoj ter svojo vlogo moža in očeta, vendar mu na poti do cilja stojijo ljudje, ki imajo delo, a ga ne spoštujejo in živijo po neki drugi, razvrednoteni lestvici moralnih načel. Tragičnost Arminovega lika vidim na eni strani v njegovi moralni drži, ki je pristna in ganljiva, na drugi strani pa ga prav ta na neki način ves čas ovira pri tem, da bi uresničil svoj cilj," je še dejal Turk.

Dober dan za delo je posnet v bosanskem jeziku, Armina pa igra Aleksandar Seksan. "Film res izvrstno angažira gledalca - pripravi ga do tega, da se vpraša, kaj bi sam storil na Arminovem mestu. Iz varnega zavetja kinodvorane je Armina lahko presojati in kritizirati nekatere njegove odločitve, a Seksanov šarm lik približa občinstvu: bolj kot nekdo, čigar dejanja si zaslužijo hladne očitke, deluje kot prijatelj, ki mu je sreča obrnila hrbet," je v recenziji za Cineuropa zapisal Stefan Dobroiu.

Turško-bosansko-slovenska koprodukcija Dober dan za delo je na letošnjem 22. Festivalu slovenskega filma (FSF) prejel vesno za posebne dosežke, svetovna premiera filma je bila na lanskem filmskem festivalu v Sarajevu. Pri nastanku filma so sodelovali tudi direktor fotografije Radislav Jovanov - Gonzo in montažer Jurij Moškon. Za glasbo je poskrbel August Adrian Braatz, za zvok Igor Čamo, scenografka in kostumografka je bila Emina Kujundžić, oblikovalka maske pa Lamija Hadžihasanović-Homarac. Slovenska koproducentka filma je Ida Weiss iz produkcijske hiše Bela Film, nastal pa je tudi s finančno podporo SFC.

V Trstu rojeni Turk je celovečerni prvenec Nahrani me z besedami predstavil leta 2012, občinstvu pa je poznan še po igrano-dokumentarnem filmu Doberdob - Roman upornika (2015) in kratkih filmih Dobro unovčeno popoldne (2016) ter Nedeljsko jutro (2017). Njegov zadnji celovečerni igrani film Ne pozabi dihati je pred kratkim doživel svetovno premiero na rimskem filmskem festivalu, v paralelni in neodvisni festivalski sekciji Alice Nella Citta.

Nocojšnje premiere se bo Turk udeležil z drugimi člani filmske ekipe. Kot predfilm bodo v Kinodvoru prikazali tudi režiserjev kratkometražec Nedeljsko jutro, ki pripoveduje o dveh fantih, njunih očetih in psu ter njihovem nepričakovanem srečanju v gozdu, ki jih bo za vedno zaznamovalo.