Svet 6.11.2019 6:00

V Pittsburghu razstava o odnosu Andyja Warhola do vere

Pittsburgh, 6. novembra - V Muzeju Andyja Warhola v Pittsburghu je na ogled razstava Revelation, ki raziskuje odnos med Warholovim ustvarjanjem in katoliško vero, v kateri je bil vzgojen. Postavitev vključuje več kot sto predmetov na to temo iz stalne zbirke muzeja, med katerimi so filmi, risbe, slike in grafike, piše na strani muzeja.

Kanada, Vancouver. Razstava del znamenitega umetnika Andyja Warhola. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Kanada, Vancouver.
Razstava del znamenitega umetnika Andyja Warhola.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Na razstavi so med drugim na ogled risbe z versko tematiko, na katerih je Warhol upodobljen z materjo Julio Warhola iz 50. let minulega stoletja, 33-minutni film Sunset iz leta 1969, ki ga je Warhol posnel za nikoli realiziran projekt, ter Zadnje večerje, ki jih je umetnik ustvarjal v 80. letih. Je pa Warhol v katoliške motive ovil tudi znane osebnosti, kot sta Elvis in Jackie Kennedy.

Umetnik je kot otrok z materjo večkrat tedensko obiskoval cerkev. Tudi v času, ko je bil že znan, je ohranil nekaj katoliških praks, a je bila zanj kot za homoseksualca njegova povezanost z vero vse prej kot lahka. Zaradi spolne usmerjenosti se je po svoje cerkve bal in se zato veri ni v celoti prepustil, je pa uporabil različne medije za raziskovanje svojega odnosa do vere skozi umetnost, piše na spletni strani muzeja.

Warhol je si je simboliko in sloge, ki so se pojavljali v vzhodni in zahodni katoliški umetnosti, izposojal in jih pretvarjal v svoj pop-art. V ustvarjalnem procesu je mondene podobe in kič, ki so ga proizvajali množični mediji, pretvarjal v visoko umetnost. Na ta način so nastali denimo portreti, na katerih so znane osebnosti predstavljene kot ikone, ter razne priredbe renesančnih mojstrovin.

V Pittsburghu je sicer razstavljen tudi Jezus iz poslikanega mavca, ki ga je Warhol ustvaril v najstniških letih, ter razni religiozni objekti iz muzejskega arhiva, kot so podobice in razpela. Med razpeli je tudi tisto, ki je bilo položeno na krsto umetnikovega očeta. Bil je delavec in je umrl, ko je bilo Warholu 14 let. Za razstavo pa je ikone umetnika Johna Hegedusa iz leta 1916 posodila še cerkev, ki so jo pogosto obiskovali člani družine Warhola.

Warhol (1928-1987) velja za eno najpomembnejših in najbolj enigmatičnih osebnosti moderne umetnosti. Svoj umetniški izraz je začel razvijati v začetku 60. let minulega stoletja pod vplivom francoskega umetnika Marcela Duchampa in dadaistov. Upodabljal je jušne konzerve, medijske zvezde, zgodovinske osebnosti, pogosto pa kar samega sebe.

Med njegova ikonična in najbolj razvpita dela sodijo podobe Marilyn Monroe in Campbellove juhe. Ustvarjal je tudi eksperimentalne filme, kot so Dekleta iz Chelsea, Osamljeni kavboj, Hranjenje, Poljubljanje ter Spanje.

Razstava bo v Muzeju Andyja Warhola na ogled do 16. februarja 2020.