Slovenija 6.11.2019 9:43

V Moderni galeriji mednarodni simpozij Umetnost in njene institucije v boju proti populizmu

Ljubljana, 6. novembra - V Moderni galeriji se danes začenja dvodnevni mednarodni simpozij z naslovom Umetnost in njene institucije v boju proti populizmu, na katerem bodo sodelovali muzejski direktorji, kustosi in drugi akterji v polju moderne in sodobne umetnosti. Poleg uvodnega predavanja sociologa Rastka Močnika bo ponudil še okrogli mizi.

Ljubljana. Moderna galerija Ljubljana. Foto: Tamino Petelinšek/ STA Arhiv STA

Ljubljana.
Moderna galerija Ljubljana.
Foto: Tamino Petelinšek/ STA
Arhiv STA

Simpozij se bo naslonil na rezultate triletnega projekta izmenjave idej različnih akterjev na področju sodobne umetnosti in njenih institucij z vsega sveta Museal Episodes, ki ga je pripravil Goethe Institut iz Sao Paula. Debate v okviru Museal Episodes so bile organizirane na različnih kontinentih, njihova rdeča nit je bil Jug, ki pa presega zgolj geopolitično dimenzijo. Jug nekateri člani Museal Episodes opisujejo tudi kot "stanje duha" in tu bi lahko dodali, da je jug izkušnja vsakega, ki deluje zunaj hiperreguliranega in hiperprofesionaliziranega Severa, kjer so še vedno ekonomski in kulturni centri moči, so zapisali v Moderni galeriji.

Ljubljanski simpozij bo nadaljeval in nadgradil teme Museal Episodes, še zlasti z vidika aktualnih pogojev, v katerih živimo. Kot so zapisali v galeriji, je populizem duh našega časa in pod njegov skupni imenovalec je mogoče spraviti skorajda vse aktualne problematike, ki nas pestijo. Populisti med drugim ne marajo sodobne umetnosti, saj je preveč mednarodna, odprta do različnih spolov, ras in razredov. In ne marajo kritične misli. Populizem v državah, ki so bile nekdaj za železno zaveso, pa dobiva še posebej zastrašujoče oblike: vračajo se stari simboli, favorizirajo se ideje nacionalnih in čistih kultur.

Današnja okrogla miza se bo ukvarjala z vprašanji populizma in nacionalne kulture v odnosu do umetnostnih institucij, ki so nastale prav kot nacionalne institucije. Sodelovali bodo direktorica Moderne galerije Zdenka Badovinac, kustosinja nacionalne galerije Hamburger Bahnhof v Berlinu Anna-Catharina Gebbers, direktor Städelschule in galerije Portikus v Frankfurtu Philippe Pirotte, ki bo sodeloval preko Skypa, kustosinja in teoretičarka iz Sao Paula Luiza Proenca, direktor arhiva avantgardne umetnosti 20. stoletja v Dresdnu Marcelo Rezende ter kustosinja, teoretičarka in predavateljica iz Beograda Jelena Vesić. Moderatorka bo publicistka in filozofinja Jela Krečič.

Četrtkova okrogla miza bo obravnavala zmožnost sodobne umetnosti, da razkrinka jezik populizma. Sodelovali bodo direktorica in glavna kustosinja Štajerske jeseni v Gradcu Ekaterina Degot, direktorica Württembergischer Kunstverein v Stuttgartu Iris Dressler, kustosinja in teoretičarka Övül Ö. Durmusoglu, ki deluje v Berlinu in Istanbulu, direktorica Kunsthalle Athena v Atenah Marina Fokidis, direktor muzeja Lenbachhaus v Münchnu Mathias Mühling ter direktor Muzeja in galerij mesta Ljubljana Blaž Peršin. Moderator bo podpredsednik frankfurtskega knjižnega sejma Holger Volland.

Pobudo za simpozij je dala Javna agencija za knjigo RS kot eno od dejavnosti v sklopu priprav na projekt Slovenija - častna gostja mednarodnega knjižnega sejma v Frankfurtu leta 2022.