Svet 7.11.2019 5:30

Pariški Center Pompidou odpira podružnico v Šanghaju

Šanghaj, 7. novembra - Pariški Center Pompidou, ki se ponaša z drugo največjo zbirko moderne umetnosti na svetu, odpira podružnico v Šanghaju. Novi muzej, ki so ga poimenovali Centre Pompidou x West Shape of Time Project, so v tamkajšnji kulturni četrti zgradili po načrtih britanskega arhitekta Davida Chipperfielda. Za javnost bo vrata odprl v petek.

Francija, Pariz. Center Georges Pompidou v Parizu. Foto: Tinkara Zupan/STA Arhiv STA

Francija, Pariz.
Center Georges Pompidou v Parizu.
Foto: Tinkara Zupan/STA
Arhiv STA

Francija, Pariz. Pariški Center Pompidou. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Francija, Pariz.
Pariški Center Pompidou.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

V muzeju, ki je prva podružnica Centra Pompidou izven Evrope, je po pisanju francoske tiskovne agencije AFP na voljo 25.000 kvadratnih metrov površin.

Za muzej je pariški Center Pompidou s šanghajsko West Bund Group podpisal petletno pogodbo. Projekt po pisanju AFP velja za najpomembnejšega na področju sodelovanja v kulturi med Francijo in Kitajsko.

"Naj živi prijateljstvo med Kitajsko in Francijo," je na torkovem slavnostnem odprtju novega muzeja, ki se ga je udeležil v sklopu obiska na Kitajskem, povedal francoski predsednik Emmanuel Macron. Ogledal si je tudi prvo razstavo v muzeju z naslovom The Shape of Time, ki združuje dela evropskih in azijskih umetnikov.

"Kitajska je danes največje središče umetniškega ustvarjanja," je za AFP povedal predsednik Centra Pompidou Serge Lasvignes. "Je tudi pomemben kraj za oblikovanje novih občinstev," je še dejal in dodal, da "mladi in strastni Kitajci vedno bolj cenijo moderno in sodobno umetnost".

Pariški Center Pompidou ima izpostavi še v Bruslju in Malagi.