Svet 6.11.2019 11:48

Dokumentarcu Vzorno vedenje glavna nagrada za najboljši film festivala v Leipzigu

Leipzig, 6. novembra - Na festivalu dokumentarnih in animiranih filmov v Leipzigu je koprodukcijski film Vzorno vedenje prejel glavno nagrado za najboljši film, zlato golobico. Film raziskuje nasprotja med težo krivde in razumevanjem zglednega obnašanja obsojenih morilcev na doživljenjski zapor ter njihovih osebnih prizadevanjih za vrnitev v družbo v zaporih v Vilni.

Poleg glavne nagrade je dokumentarni film Vzorno vedenje na enem najstarejših in najpomembnejših filmskih festivalov prejel tudi nagrado ekumenske žirije in nagrado mednarodnega združenja kritikov Fipresci, so sporočili s Slovenskega filmskega centra.

Režiser in scenarist filma je bil Audrious Mickevičius, ki je proti koncu snemanja filma preminil, njegovo delo pa je nadaljeval Nerijus Milerius. Producentka filma je Rasa Miskinyte, na slovenski strani pa sta film podprli RTV Slovenija in produkcijska hiša Casablanca Film Productions s producentom Igorjem Pedičkom.

Avtorski prispevek v filmu je dodal tudi slovenski skladatelj in dirigent Marjan Šijanec, ki velja za začetnika elektronske glasbe na področju nekdanje Jugoslavije.

Film Vzorno vedenje nadaljuje svojo pot po festivalih. Na slovenskih filmskih platnih ga bodo gledalci lahko videli v prihodnjem letu, kasneje ga bodo predvajali tudi na RTV Slovenija.

Litvanski celovečerni dokumentarni film Vzorno vedenje je nastal v koprodukciji z Litvo, Slovenijo, Bolgarijo in Italijo.