Svet 7.11.2019 6:00

S politično komedijo Alice in župan začetek zagrebškega filmskega festivala

Zagreb, 7. novembra - S projekcijo politične komedije Alice in župan francoskega režiserja Nicolasa Pariserja se bo drevi začel 17. Zagreb Film Festival (ZFF). Na festivalu bodo prikazali približno 100 filmov v 12 tekmovalnih in spremljevalnih programih. V tekmovalnem programu PLUS bo na sporedu tudi celovečerec Ne pozabi dihati slovenskega režiserja Martina Turka.

Hrvaška. Zagrebški Filmski Festival. Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

Hrvaška.
Zagrebški Filmski Festival.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Direktor ZFF Boris T. Matić je izpostavil, da so za 17. izdajo izbrali filme s celega sveta v žanrsko pisanem programu, ki vključuje drame, trilerje, komedije, grozljivke, akcijske celovečerce, lažne dokumentarce in tudi žanrsko mešane filme. Poudaril je, da bodo prikazani močni avtorski filmi, ki se večinoma dotikajo vprašanja identitete, politike in zgodovine.

V tekmovalne programe je uvrščenih več kot 30 filmov, med njimi nizozemski zmagovalni film s sarajevskega filmskega festivala Take Me Somewhere Nice, ki ga podpisuje bosanska režiserka Ena Sendijarević, in pa nagrajenec občinstva na Sundanceu, erotična drama Kraljica srca danske režiserke May el-Toukhy. Na sporedu bodo tudi belgijski, danski, kolumbijski in ruski filmi, ki kandidirajo za nominacijo za mednarodnega oskarja.

Med drugimi bodo na sporedu festivala ameriški celovečerec Svetilnik režiserja Roberta Eggersa z igralcema Robertom Pattisonom in Willemom Dafoeom, avtobiografska komedija Ivana Grozna srbske režiserke Ivane Mladenović, skandinavska drama Beware of Children norveškega režiserja Daga Johana Haugeruda ter vojna drama Monos brazilskega režiserja Alejandra Landesa. Vojne travme obravnavata ruski film Visoko dekle režiserja Kantemirja Balagova ter Naše matere gvatemalskega režiserja Cesarja Diaza.

V tekmovalnem programu PLUS, ki ga izbira in ocenjuje dijaška žirija, bo prikazanih pet celovečercev, med njimi 15. novembra tudi Turkov film Ne pozabi dihati. "Intimna drama o odraščanju, ljubosumju in neizogibnosti sprememb, bo hrvaško premiero doživela ravno na ZFF," piše na spletni strani festivala. V tem programu bo prikazan tudi zmagovalec letošnjega puljskega festivala, slovenska manjšinska koprodukcija Dnevnik Diane Budisavljević v režiji Dane Budisavljević.

Letošnja izdaja prinaša dodatni tekmovalni program Znova z nami, v katerem bo med drugimi prikazana Disneyjeva črna komedija Jojo Rabbit novozelandskega režiserja Taike Waititija, v kateri igra tudi Scarlett Johansson.

V programu Dnevni LUX filma pa bo na sporedu celovečerec s slovensko udeležbo Bog obstaja, ime ji je Petrunija makedonske režiserke Teone Strugar Mitevske. Med novimi spremljevalnimi programi sta Fragmenti egzila, v katerem se bodo predstavili evropski režiserji z izkušnjami pregnanstva, ter Dva Berlina - S filmom čez zid z dokumentarci o razdeljenem Berlinu pred padcem zidu.

Organizatorji ZFF so sicer letos izgubili pravico do predvajanja filmov v nekoč osrednji festivalski dvorani zagrebškega kina Europa, ki je bila zagrebški dom za umetniški in neodvisni film. Obenem so morali zaradi vnaprej dogovorjenih obveznosti do sponzorjev in partnerjev obdržati enak obseg programskih dejavnostih. Zato so festival raztegnili na enajst dni, je v pogovoru za sredin Jutarnji list dejal Matić. Nocojšnji otvoritveni večer bo potekal v razstavišču Lauba, filme pa bodo prikazovali še na osmih zagrebških lokacijah, večinoma v prostorih kina Tuškanac.

Del programa ZFF bodo v novembru predstavili tudi v 20 drugih hrvaških mestih, najbliže slovenski meji bodo na sporedu v Rovinju, Samoborju, Prelogu ter na Reki.