Svet 8.11.2019 5:00

Štantetove Posledice in Lovka Urške Djukić na festivalu v Rimu

Rim, 8. novembra - V Rimu bo od danes do 21. novembra potekal 25. festival Medfilm, na katerem predstavljajo države, ki se Mediterana dotikajo s svojim morjem, kulturo in filmom. Festival je že gostil slovenske režiserje, tokrat pa bosta slovensko kinematografijo zastopala Darko Štante s celovečernim filmom Posledice in Urška Djukić s kratkim filmom Lovka.

Režiser Darko Štante. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Režiser Darko Štante.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Štantetove Posledice so od premiere septembra 2018 v Torontu obiskale več svetovnih festivalov in prejele nekaj mednarodnih nagrad. To bo italijanska festivalska premiera njegovega prvenca, so sporočili s Slovenskega filmskega centra (SFC). Kot so zapisali, film pod surovo objestnostjo razkriva nežnosti in ranljivosti "problematičnih mulcev" v vzgojnih zavodih.

Predvajali ga bodo v soboto ob režiserjevi prisotnosti v programu filmov, ki so bili opaženi na pomembnih festivalih. Med njimi sta filma To morajo biti nebesa palestinskega režiserja Elia Suleimana, ki je dobil posebno omembo žirije na zadnjem festivalu v Cannesu, in Sinonimi izraelskega režiserja Nadava Lapida, dobitnik zlatega medveda na letošnjem Berlinalu.

V Posledicah, nastalih v produkciji Temporama, so nastopili Matej Zemljič, Timon Šturbej, Rosana Hribar, Dejan Spasić in drugi.

Lovke režiserke Urške Djukić, nastal v produkciji Nosorogi in koprodukciji RTV Slovenija, pa bodo prikazan v mednarodnem tekmovalnem programu kratkih filmov. Pripoveduje zgodbo o ženski srednjih let Silvi, ki je izgubila stik s svojo žensko platjo. Zagnana lovka gre prvič na lov s svojo hčerko. Iniciacijski ritual ne poteka, kot bi moral: Silva se domov ne vrne samo z divjim prašičem, temveč tudi s kljuvajočim vprašanjem o lastni identiteti.

V glavni vlogi je nastopila Nataša Barbara Gračner, zaigrali pa so še Ana Penca, Gojmir Lešnjak in Lučka Počkaj. Film bo na sporedu v sredo, 13. novembra. To bo mednarodna premiera, so še sporočili s SFC.

Projekciji je podprlo slovensko veleposlaništvo v Rimu v sodelovanju s SFC, ki je tudi sofinanciral oba filma.