Slovenija 10.11.2019 7:00

V Tržiču premiera novega filma Metoda Pevca Jaz sem Frenk

Tržič, 10. novembra - V Kulturnem centru Tržič bodo drevi ob 19. uri premierno prikazali novi igrani celovečerni film Metoda Pevca Jaz sem Frenk. Film se z nocojšnjo projekcijo vrača v mesto, kjer je bil posnet, slavnostna premiera pred distribucijo po slovenskih kinih pa bo tudi na 30. Liffu. Eno od sporočil filma je, da denar posamezniku ne prinaša sreče.

Ljubljana. Režiser Metod Pevec. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Režiser Metod Pevec.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

V filmu Frenk na zapuščinski razpravi po očetu, svojčas pomembni osebi v ozadju slovenskega osamosvajanja, ugotovi, da je na pokojnikovem švicarskem bančnem računu ostalo nekaj milijonov pomanjkljivo opranega denarja. Frenkov nekoliko mlajši brat Brane bi s pripadajočo dediščino brez predsodkov dokapitaliziral svoje poslovne ambicije, Frenk, ki ostaja zvest socialističnim vrednotam, pa začne odkrivati nečedno ozadje te dediščine. Milijoni med bratoma vnamejo nepomirljiv spor, v katerem se odražajo številni družbeni konflikti sodobne Slovenije, piše v sporočilu za javnost.

Pevec s filmom Jaz sem Frenk gledalca spomni na čas socializma, ko so bile v ospredju vrednote, kot so enakost, pravičnost in solidarnost, ter zavedanje, da denar človeku ne prinaša sreče. V pogovoru za STA je Pevec na vprašanje, kdo je pravzaprav Frenk, odgovoril, da je protagonist filma deloma tudi on sam, saj pripada generaciji, ki je bila vzgojena v socialističnih vrednotah, okrepljenih s takrat popularno filozofsko podlago.

"Ko se je vse sesulo, smo ostali na nek način praznih rok, brez oprijemljivih vrednot. Tako je nastal nek vakuum, ki je še posebej prisoten danes, ko se izkazuje, da radikalni ali liberalni kapitalizem nista prinesla nobene trajnejše vrednote. O dobičkih, družbeni učinkovitosti in gospodarski rasti namreč ne moremo govoriti kot o vrednotah. To so zgolj kazalci, ki za trajno usmeritev neke družbe ne pomenijo nič. Ob takih razmišljanjih se je prebudil Frenk in nas skušal spomniti, kako je bilo nekoč," je pojasnil režiser.

Film je postavljen v nekdanje industrijsko mesto Tržič in v tovarno nekdaj slovenskega paradnega podjetja Peko, kjer so, kot je povedano v filmu, delali takšne čevlje, kot jih danes ni več mogoče dobiti nikjer.

Pevec je za STA dejal, da so po prihodu v Tržič v trenutku vedeli, da bodo tam snemali. "Tržič je bilo nekdaj najbolj industrijsko mesto Jugoslavije, zdelo se je, kot da potrjuje resničnost našega scenarija. Vse, kar sva z Ivom Trajkovom zapisala v njem, se je tam zgodilo. Skozi Peko je šlo kar nekaj privatizatorjev in iz njega je odteklo kar nekaj družbenega denarja. To podjetje je bilo jugoslovanski industrijski velikan, s trgovinami po vsej nekdanji skupni državi. Vse to so počasi razdrobili in sprivatizirali na nepregleden način in ostalo ni nič, zgolj prazna lupina," je opomnil režiser.

Frenka v filmu igra Janez Škof, njegovega brata, zapriseženega kapitalista Braneta, pa Valter Dragan. V igralski ekipi so tudi Katarina Čas, Mojca Partljič, Mojca Ribič, Radko Polič, Primož Pirnat, Davor Janjić in Uroš Smolej. Slovenski producent Vertigo je koprodukcijske in ustvarjalne partnerje za film našel v Srbiji, Makedoniji in na Hrvaškem, uspešen pa je bil tudi pri črpanju sredstev iz sklada Eurimages.

Poleg večerne premiere sta v Tržiču danes predvideni tudi projekciji ob 15. in 17. uri, slavnostno premiero pa bo novi Pevčev film dočakal 20. novembra na 30. Ljubljanskem mednarodnem filmskem festivalu (Liffe) v sklopu projekta Naši filmi doma. Na redni spored slovenskih kinematografov Jaz sem Frenk prihaja 28. novembra.