Svet 10.11.2019 6:00

Dela iz zbirke Nacionalne galerije portretov med prenovo na ogled po Veliki Britaniji

London, 10. novembra - Nacionalna galerija portretov bo od junija 2020 do pomladi 2023, kot je znano, zaprta zaradi 35,5 milijonov funtov vrednega projekta prenove. Umetnine iz zbirke bo galerija v tem obdobju posodila za začasne razstave po britanskih razstaviščih, navaja britanski BBC.

Velika Britanija, London. Mesto London, ljudje. Foto: Tina Kosec/STA Arhiv STA

Velika Britanija, London.
Mesto London, ljudje.
Foto: Tina Kosec/STA
Arhiv STA

Londonska Nacionalna galerija portretov bo v času triletne prenove dobila novo vhodno avlo, med načrti pa naj bi bila tudi prenova vzhodnega krila galerije, ki je trenutno zaprto za javnost, ter ureditev dvorišča pred muzejem.

Kot so naznanili že na začetku leta, bo največja sprememba po prenovi galerije nov vhod, ki ga bodo uredili tako, da bodo porušili tri okna na severnem pročelju in ga uredili na tem mestu. Novi glavni vhod bo Nacionalna portretna galerija po pisanju spletnega portala The Guardian dobila več kot stoletje zatem, ko je premožen viktorijanski donator vztrajal, da le-ta ne sme biti obrnjen na sever proti Sohu in Covent Gardenu.

Kot je pred meseci povedal arhitekt prenove Jamie Fobert, je sedanji tesen vhod rezultat tega, da je omenjeni donator vztrajal, da mora biti vhod kar se da blizu trga Trafalgar in da ne sme gledati na tedaj ne tako ugledne predele Londona. Po letu 2023 bo vhod galerije gledal na Soho.

Kot so po pisanju BBC sporočili iz galerije, bodo 300 portretov iz zbirke v času prenove razstavljali po britanskih razstaviščih "od Cornwalla do Edinburgha". Direktor Nacionalne galerije portretov Nicholas Cullinan je dejal, da je pred njimi pomembno obdobje v zgodovini galerije, saj si prizadevajo, da bo ta po prenovi gostom prijetnejša. Zahvalil se je tudi partnerskim razstaviščem po Veliki Britaniji, ki bodo omogočila, da bodo umetnine iz zbirke predstavili širšemu novemu občinstvu.