Slovenija 12.11.2019 5:00

Pred stoletjem se je rodil pionir slovenskega filma France Štiglic

Kranj, 12. novembra - Mineva 100 let od rojstva velikega klasika in pionirja slovenskega filma Franceta Štiglica (1919-1993). Ob obletnici bodo v kranjskem Prešernovem gledališču drevi premierno prikazali restavrirano in digitalizirano različico filma Tistega lepega dne. Obletnico so pospremili že številni dogodki, tudi aktualni Slovenski teden filma.

Ljubljana. Filmski koluti, film, filmska produkcija, kino. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Filmski koluti, film, filmska produkcija, kino.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Slovenski filmski center (SFC), Slovenski filmski arhiv in Slovenska kinoteka v sodelovanju s številnimi partnerji letošnje leto posvečajo 100-letnici Štigličevega rojstva. V preteklih letih sta bila digitalno restavrirana in javno prikazana že dva Štigličeva filma: Dolina miru (1956) in Na svoji zemlji (1948), v soboto pa je v Ljubljani potekala slavnostna premiera restavrirane in digitalizirane različice filma Ne joči, Peter.

Nocoj, ravno na dan 100-letnice režiserjevega rojstva, pa so slavnostno premiero pripravili še v Kranju. V Prešernovem gledališču bodo prikazali restavrirano in digitalizirano različico filma Tistega lepega dne. Črno-beli komični film iz leta 1962 je bil posnet po istoimenski noveli Cirila Kosmača. Dogajanje je postavljeno v slovensko primorsko vas, ki jo v medvojnem obdobju nadzorujejo fašisti. V glavnih vlogah sta nastopila Bert Sotlar kot Štefuc ter Duša Počkaj kot Hedvika. Pred premiero bo Gorenjski muzej v Ullrichovi hiši ob 18. uri pripravil tudi muzejski večer z naslovom France Štiglic - Mladost v Kranju.

Že od aprila v Kranju s številnimi dogodki obeležujejo Štigličevo leto. Med drugim so junija prikazali restavrirano različico Doline miru, od poletja Kranj krasi velik stenski kolaž Angelce Hlebce, ki je odigrala nekaj ključnih vlog v režiserjevih filmih, prav tako je več dogodkov pripravila Mestna knjižnica Kranj. Vse aktivnosti, povezane s Štigličevim letom v Kranju, so del razvoja programov za kandidaturo Kranja za Evropsko prestolnico kulture 2025.

Aktivnosti v sklopu jubilejnega leta potekajo po vsej državi. Najbolj aktualna pobuda je prvi Slovenski teden filma, ki se je po slovenskih šolah začel v ponedeljek in bo trajal do petka. Od letos dalje bo teden potekal okoli Štigličevega rojstnega dne, otrokom in mladostnikom pa bo omogočal, da se posvetijo aktivnostim za spoznavanje filmske kulture in umetnosti v najširšem smislu. Mladi si bodo v tem tednu ob letošnjem jubileju lahko ogledali Štigličeve filme oziroma druge izbrane filme, nekatere pa bodo obiskali tudi filmski ustvarjalci oziroma izvajalci filmske vzgoje. Slovenski teden filma pobudnik SFC prireja s podporo ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter Zavoda RS za šolstvo.

Štiglic je bil rojen 12. novembra leta 1919 v Kranju. V 40-letni karieri je režiral 15 celovečernih filmov, vrsto kratkih in dokumentarnih del ter pet odmevnih televizijskih nadaljevank. Najbolj znan je kot avtor prvega slovenskega zvočnega celovečerca Na svoji zemlji (1948), ki je bil vključen v tekmovalni program filmskega festivala v Cannesu. Večji mednarodni uspeh pa je Štiglic doživel s filmom Dolina miru, ki je leta 1957 na filmskem festivalu v Cannesu prejel nagrado za glavno moško vlogo (John Kitzmiller), Štiglic pa je bil nominiran za režijo. S filmom Deveti krog se je leta 1961 kot prvi in doslej edini slovenski režiser potegoval celo za oskarja za najboljši tuji film.

Kot predsednik Društva slovenskih filmskih delavcev in direktor Viba filma je Štiglic igral pomembno vlogo tudi pri zasnovi in razvoju profesionalnih standardov ter sistema nacionalne kinematografije, so ob obletnici spomnili na SFC.