Slovenija 12.11.2019 8:22

V Mali galeriji CD fotografske metakrajine Gregorja Radonjiča

Ljubljana, 12. novembra - V Mali galeriji Cankarjevega doma (CD) bodo ob 20. uri odprli razstavo mariborskega umetniškega fotografa Gregorja Radonjiča. Radonjič ustvarja in razstavlja že 25 let, poveča pa se zlasti raziskovanju prostorov onkraj fizičnega. Na razstavi z naslovom Metakrajine bo predstavil 28 barvnih fotografij večjega formata, so sporočili iz CD.

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Kot so zapisali ob razstavi, je naslov fotografskega cikla Metakrajine aluzija na pojem metafizike, pri čemer gre za pojave onkraj fizične resničnosti, točneje za transcendenco v duhovne razsežnosti, kakor se dogaja tudi pri Radonjičevi sicer navidezno klasični krajinski motiviki, kjer ni nič materialnega. Večkrat uporablja teleobjektiv, s katerim lahko zoži in splošči prostor, medtem ko širokokotni objektiv prostor ukrivlja in poglablja.

"Tako lahko na njegovih krajinskih posnetkih opazimo t. i. Raumschichten, še pred 'iznajdbo' globinsko-perspektivičnih sredstev, ko so krajino in figure v njej upodabljali s pomočjo vodoravnih prostorskih slojev, navpično enega nad drugim v nizu, četudi se Radonjič ne odpoveduje slikovitim tridimenzionalnim učinkom, kot so svetlobno preigravanje v smislu chiaroscuro kontrastov, sfumatiranjem ploskovnih robov, zamegljenosti, ohranjanjem horizonta (tudi nepravega) kot kompozicijskega središča in sidrišča pogleda," je ob mariborski predstavitvi zapisal umetnostni zgodovinar Mario Berdič.

Za Malo galerijo je Radonjič pripravil nekoliko drugačen izbor 28 barvnih fotografij večjega formata, ki delujejo še toliko večje, kot bi hotele obiskovalce vsrkati vase, so zapisali v CD.

"V glavnem me pri svojem fotografskem ustvarjanju zanima pojem prostora. Tega pojmujem ustreznejšega za opis kot pojem pokrajine. Verjamem, da imajo določeni prostori nekakšen nefizični, 'geo-duhovni' karakter, ki ga je moč fotografsko razkriti skozi njegove različne vizualne manifestacije. Prostori odražajo različne vidike našega obstoja, življenja in izkušanja sveta. Zame so pokrajine tudi povezava s pojmom tišine, kar poskušam prenesti na fotografijo," o svojem delu pravi avtor.

Radonjič se je rodil v Mariboru, zaposlen je kot univerzitetni profesor. Je avtor več samostojnih razstav, sodeloval je tudi na številnih skupinskih razstavah tako doma kot na tujem. Soustvaril je tudi multimedijske performanse, ki so bili izvedeni v Mariboru na Festivalu Borštnikovo srečanje, Festivalu Performa in Festivalu Lent. Njegove fotografije opremljajo tudi knjižna dela.

Razstava v CD je nastala v sodelovanju s Fotogalerijo Stolp v Mariboru.