Slovenija 15.11.2019 9:00

Na ljubljanskem odru 50. ponovitev opere Carmen

Ljubljana, 15. novembra - Na odru SNG Opera in balet Ljubljana bo drevi ob 19.30 že 50. ponovitev Bizetove opere Carmen v postavitvi režiserke Pamele Howard. Dirigiral bo Marc Tardue, v vlogi Carmen bo nastopila mezzosopranistka Nuška Drašček Rojko. Priljubljena opera je na odru že več kot štiri leta.

Ljubljana. Režiserka, kostumografka in scenografka Pamela Howard. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Režiserka, kostumografka in scenografka Pamela Howard.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Carmen je delo francoskega skladatelja Georgesa Bizeta. Opera, prvič izvedena v Parizu leta 1875, govori o pogubi naivnega vojaka Don Joseja, ki ga zapelje ciganka Carmen. Jose zapusti svojo zaročenko in opusti vojaške dolžnosti, a Carmen svojo ljubezen nameni bikoborcu Escamillu. V tragičnem razpletu Jose v ljubosumni jezi ubije Carmen.

Libreto, ki sta ga ob skladateljevem sodelovanju in po literarni predlogi Prosperja Merimeeja napisala Henri Meilhac in Ludovic Halevy, velja za enega najboljših v celotni operni literaturi. Znamenita zgodba o zapeljivi ciganki je pravzaprav ljudska drama nebrzdane strasti, ki odpira vprašanja o ljubezni kot hipni strasti in o ljubosumju ter maščevanju, ki neizogibno vodita v smrt in propad, piše na spletni strani SNG Opera in balet Ljubljana.

Carmen bo na dušo v vlogi zaljubljenega vojaka Don Joseja pihal tenorist Branko Robinšak. Don Josejevo zaročenko Micaelo bo poustvarila sopranistka Martina Zadro, bikoborca Escamilla pa baritonist Jože Vidic. Ostali solisti opernega ansambla so Slavko Savinšek, Edvard Strah, Andrej Debevec, Galja Todorova Gorčeva in Gregor Zorko. Gosta predstave bosta Janko Volčanšek in Štefica Stipančević.

Orkester bo na povabilo umetniškega vodje opere po pooblastilu Branka Robinšaka vodil v svetu uveljavljeni dirigent Marc Tardue, ki je oktobra lani prevzel dolžnosti vodje dirigenta v Dubrovniškem simfoničnem orkestru in se v Ljubljano zelo rad vrača. Po njegovih dosedanjih bogatih dirigentskih izkušnjah je prav Carmen tista opera, ki ga še dodatno pritegne in vsakič znova navduši, piše v sporočilu za javnost.

Sicer se slavni dirigent francosko-italijanskih korenin ponaša z obsežnim repertoarjem komornih, zborovskih, simfoničnih in opernih del, ki so nastajala vse od obdobja baroka do današnjih dni, kakor tudi z vrsto svetovnih in nacionalnih premier, ki jih je pripravil z različnimi orkestri. Kot gostujoči dirigent je nastopil z vrsto evropskih simfoničnih orkestrov. Že leta 1989 mu je francoska vlada podelila naziv viteza umetnosti in literature za izjemne dosežke na področju umetnosti, so še zapisali o dirigentu.

Opera v štirih dejanjih je premiero na odru ljubljanske Opere doživela 19. marca 2015. Britanska umetnica Pamela Howard je poleg režije podpisala tudi scenografijo in kostumografijo. Koreografinja je bila Berta Vallribera, dramaturginja Tatjana Ažman, luči je oblikoval Jasmin Šehić.