Slovenija 13.11.2019 9:20

V Bežigrajski galeriji 1 retrospektiva vizualnega umetnika Živka Kladnika

Ljubljana, 13. novembra - V Bežigrajski galeriji 1 bodo drevi odprli retrospektivno razstavo pesnika in vizualnega umetnika Živka Kladnika. Pod naslovom Sredi sveta 1969-2016 bodo predstavljeni vizualna poezija, knjige, zborniki, fotografije, lepljenke in filmi enega prvih ustvarjalcev vizualne poezije na Slovenskem. Razstava bo na ogled do 24. decembra.

Predstavljena bodo dela, ki jih je Kladnik v 60. in 70. letih minulega stoletja ustvarjal kot kompleksne literarne izdaje, v katerih so bila literarna in likovna sporočila neločljivo povezana in ustvarjena z zavestjo, da jih je mogoče ustvarjati na različne načine v povezavi in sožitju literarne in likovne umetnosti, so zapisali pri zavodu Muzej in galerije mesta Ljubljane.

Kladnik se je rodil leta 1948 v Novem mestu, živel pa na Gorenjskem. Bil je pesnik, vizualni umetnik in filmar ter pobudnik mnogih kulturnih dogodkov v Kranju. Soustanovil je kranjsko filmsko skupino Ime in konkretistično skupine Studio Signum, bil pa je tudi član likovnega srečanja Jasna.

S skupino Studio Signum je pripravil številne razstave in projekte, ki so svoj vrhunec dosegli konec 70. in v 80. letih minulega stoletja. Najbolj opazna med njima sta bila Projekt Abeceda v Piranu, Benetkah in Kranju ter Grafiti v Reki, Kranju in Bohinju.

Samostojno je največkrat razstavljal v Kranju. Razstave je pripravljal še vse do leta 2016. Umrl je leta 2017.