Slovenija 13.11.2019 0:30

S Tommasom Abela Ferrare začetek 30. Liffa

Ljubljana, 13. novembra - S filmom Tommaso v režiji in po scenariju festivalskega gosta Abela Ferrare se drevi v Cankarjevem domu začenja jubilejni, 30. Ljubljanski mednarodni filmski festival (Liffe). Poleg Ferrari bosta retrospektivi posvečeni še Agnes Varda in kubanskemu filmu, med filmi v tekmi za vodomca pa so Zgodbe iz kostanjevih gozdov Gregorja Božiča.

Ljubljana. 30. Ljubljanski mednarodni filmski festival. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
30. Ljubljanski mednarodni filmski festival.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

"Novi film Abela Ferrare ponuja presenetljivo iskren portret režiserja samega, ki je bil posnet v njegovem lastnem stanovanju v Rimu, z resničnima ženo in hčerko, a z Willemom Dafoejem v glavni vlogi," so o otvoritvenem filmu zapisali na Liffu. Ferrara bo po četrtkovi projekciji spregovoril o Tommasu, v sekciji Posvečeno pa bo predstavljen še s projekcijami filmov Angel maščevanja, Pasolini in Tatovi teles.

Liffe bo med 13. in 24. novembrom postregel s 96 celovečernimi in 25 kratkimi filmi, ki jih podpisujejo znana režiserska imena oz. s filmi, ki slovenskim gledalcem približajo daljne kinematografije in sveže ustvarjalne prijeme. Izbrani filmi bodo prikazani tudi v Mariboru, Celju in Novem mestu.

Vrhunec festivala bo 23. novembra, ko bodo naznanili nagrajence. Med desetimi filmi v tekmovalnih Perspektivah bodo letos prikazani v Benečijo postavljeni sanjski igrani prvenec Gregorja Božiča Zgodbe iz kostanjevih gozdov, slovensko manjšinsko koprodukcijo Šivi Miroslava Terzića ter film Lara o zapletenem odnosu med materjo in sinom v režiji Jana Oleja Gersterja, za katerega je scenarij napisal Blaž Kutin.

O dobitniku vodomca odloča mednarodna žirija v sestavi avstrijskega kuratorja in pisca Alexandra Horwatha, makedonske producentke Labine Mitevske ter režiserke, scenaristke in producentke Sonje Prosenc.

Kot novost bo nagrado prvič podelila Art kino mreža Slovenije, svojega favorita za nagrado zmaj bo izbralo festivalsko občinstvo, mednarodni žiriji bosta določili dobitnika nagrade FIPRESCI in nagrade za najboljši kratki film, svoje mnenje pa bo podala tudi mladinska žirija Kinotripa. Poleg filmskega Liffe ponuja še bogat spremljevalni program.