Slovenija 16.11.2019 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 16. novembra - Pri Celjski Mohorjevi družbi je izšla knjiga Stalin in Hitler; Pakt proti Evropi avtorja Johanna Wolfganga Brügla, pri Mladinski knjigi kriminalka Kristine Ohlsson z naslovom Zakopane laži. Pri založbi Goga so izdali roman Dendriti Kalie Papadaki, pri založbi Miš pa slikanico Primer tatu, rdečega od prahu avtorja in ilustratorja Richarda Byrna.

Ljubljana. Knjiga Johanna Wolfganga Brügla z naslovom Stalin in Hitler; Pakt proti Evropi. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Johanna Wolfganga Brügla z naslovom Stalin in Hitler; Pakt proti Evropi.
Foto: STA

Ljubljana. Slikanica avtorja in ilustratorja Richarda Byrna z naslovom Primer tatu, rdečega od prahu. Foto: STA

Ljubljana.
Slikanica avtorja in ilustratorja Richarda Byrna z naslovom Primer tatu, rdečega od prahu.
Foto: STA

Ljubljana. Kriminalni roman Kristine Ohllson z naslovom Zakopane laži. Foto: STA

Ljubljana.
Kriminalni roman Kristine Ohllson z naslovom Zakopane laži.
Foto: STA

Ljubljana. Roman grške pisateljice, pesnice in scenaristke Kalie Papadaki z naslovom Dendriti. Foto: STA

Ljubljana.
Roman grške pisateljice, pesnice in scenaristke Kalie Papadaki z naslovom Dendriti.
Foto: STA

PRI CELJSKI MOHORJEVI DRUŽBI KNJIGA O PAKTU STALINA IN HITLERJA

Knjiga Stalin in Hitler; Pakt proti Evropi skozi nabor državnih in partijskih dokumentov nudi vpogled "v skoraj neverjetno razsežnost podpore, ki je je bil Adolf Hitler deležen s strani sovjetske politike in vseh svetovnih komunističnih partij v začetnem obdobju priprav na vojno". Kot so zapisali pri Celjski Mohorjevi družbi, knjiga ponuja "odgovor na sprenevedanje Sovjetske zveze". Objava dokumentov, ki ponazarjajo dvoumno komunistično politiko od avgusta 1939 do 22. junija 1941, je po zapisu založbe pomemben prispevek k razumevanju razvoja nacionalnih politik povojne Evrope. V tej knjigi je tudi prvič omenjen sporazum med nemškimi obrambnimi silami Wehrmacht in rusko Rdečo armado, ki se obvezuje uničiti dele poljske vojske.

Ob izidu knjige Stalin in Hitler; Pakt proti Evropi pri založbi Europaverlag leta 1973 so bili v njej predstavljeni dokumenti javnosti in tudi analitikom večinoma neznani, 80 let po njihovem nastanku in štiri desetletja po prvi objavi pa ti dokumenti še danes omogočajo razsvetliti marsikatero nejasnost, menijo pri založbi. Slovenski prevod podpisuje prevajalec in poznavalec vojne in povojne zgodovine Franci Kindlhofer. Ta je knjigo dopolnil z nekaterimi zapisi drugih avtorjev, ki dogajanje še dodatno osvetljujejo.

Johann Wolfgang Brügel je bil leta 1905 rojen kot sin sodnika v Hustopečah na Češkem. Od leta 1923 do 1928 je na nemški univerzi v Pragi študiral pravo. Do leta 1930 je bil zaposlen v državni upravi. Leta 1924 se je vključil v stranko nemških socialnih demokratov, od 1930 do 1938 je bil osebni tajnik predsednika stranke in socialnega ministra češke vlade. Naslednje leto je pred nacisti emigriral v Francijo, kjer je pisal za socialistični časopis, leto kasneje pa v Veliko Britanijo. Po vojni se je vrnil na Češko, a je zaradi komunizma leta 1946 ponovno emigriral v Veliko Britanijo. Umrl je 15. novembra 1986 v Londonu.

PRVI KRIMINALNI ROMAN KRISTINE OHLSSON IZ SERIJE O MARTINU BENNERJU

Kristina Ohlsson (1979) je švedska avtorica kriminalk in otroških knjig, ki je za svoja dela dobila že vrsto nagrad. Preden se je leta 2012 popolnoma posvetila pisanju, je, po izobrazbi politologinja, delala pri Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), v švedski obveščevalni službi ter na švedskem ministrstvu za zunanje zadeve in stockholmski visoki šoli za obrambo v Stockholmu. Njen prvenec Nezaželeni iz leta 2009 je požel odlične kritike in vsi njeni romani odtlej so prodajne uspešnice.

Roman Zakopane laži je prvi iz pisateljičine serije o odvetniku, ki pooseblja uspeh, Martinu Bennerju. Protagonist je postaven, ambiciozen mulat - napol Američan, napol Šved - s pisarno v ugledni stockholmski četrti. Ne more se upreti čedni ženski in poklicnemu izzivu. Nekega dne pa v njegovo pisarno vstopi Bobby T. in mu življenje postavi na glavo. Vztrajni prišlek zaigra na strune odvetnikovega častihlepja in radovednosti in Martin mu obljubi, da bo razvozlal usodo njegove sestre - morilke, ki so ji novinarji nadeli ime Sara Teksas.

Toda primer je vse prej kot preprost. Še več, Martin zaradi njega v nevarnost spravi sebe in svoje najbližje. Raziskovanje ga vodi od stockholmskih ulic vse do Teksasa, kjer je Sara zagrešila prvi umor, so vsebino povzeli pri Mladinski knjigi. Kriminalko Zakopane laži so samo na Švedskem prodali v več kot 150.000 izvodih, na Spieglovi lestvici uspešnic pa je kraljeval kar 38 tednov zapored. Slovenski prevod podpisuje Petra Piber.

PRI GOGI ZGODBA O PRISELJENCIH IN ISKANJU SMISLA

Pri založbi Goga je izšel z evropsko nagrado za književnost leta 2017 nagrajeni roman Dendriti grške pisateljice, pesnice in scenaristke Kalie Papadaki (1978). Roman prinaša zgodbo o priseljencih in iskanju smisla, o izgubljenih drugih možnostih, neuspelih zakonih in prekinjenih karierah. "Knjiga govori o tem, kako velike sanje in neizgovorjene besede ustvarijo razpoke, ki porušijo zidove, zgradbe in življenje. Nekatere razpoke izvirajo iz družinske zgodovine, druge iz trenutnih odločitev. Iz vsake razpoke lahko prodre žarek svetlobe. Je tudi zgodba upanju in sočutju, ki se pojavita, ko ju najmanj pričakujemo," so zapisali pri založbi.

Dendriti je sicer oznaka za živčne končiče, hkrati pa tudi termin za neponovljivo obliko snežine. Naslova metafora prežema ves roman: junaki so kompleksni, a neizogibno minljivi, podvrženi pretresom in nenehnim spremembam - igračke v rokah usode, ki na preizkusih padajo v vsej svoji neponovljivi lepoti in človeškosti. Kalie Papadaki se trenutno mudi v Sloveniji, med drugim pa bo o svojem delu spregovorila tudi v sklopu 35. Slovenskega knjižnega sejma, ki bo med 26. novembrom in 1. decembrom potekal v Ljubljani.

SLIKANICA O TATU KRED RICHARDA BYRNA

Slikanica avtorja in ilustratorja Richarda Byrna (1963) je duhovita detektivka za najmlajše. S čudovitimi ilustracijami in domiselnim zapletom bo otroke spodbudila, da med branjem tudi sami iščejo krivca. V zgodbi nekdo kredam krade ljubke risbe. Rože so ostale brez cvetov, izginila je celo ograja! Na pomoč priskoči inšpektor Moder in se loti preiskave. V vrsto postavi vse sumljivce. Kdo je čisto rdeč od prahu? Bo inšpektor Moder hudodelca vtaknil v zapor? Le če ga ujame, saj je tat že pobegnil!

"Skozi zabavno zgodbo se bodo mladi bralci naučili tudi tega, da ni vedno dobro prehitro sklepati, saj se lahko kaj hitro zmotimo in tako komu naredimo krivico. Veliko lepše, kot soditi, pa se je predvsem skupaj igrati," so zapisali pri založbi Miš. Knjigo je prevedla Gaja Kos.