Slovenija 14.11.2019 0:30

V Ljubljani se začenja BIO 26

Ljubljana, 14. novembra - V Ljubljani se z uradnim odprtjem v podhodu Ajdovščina drevi začenja bienale oblikovanja BIO 26. Bienale, ki letos nosi naslov Skupno znanje, poleg razstave v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO) obsega še projekte v šestih institucijah za produkcijo in posredovanje znanja v prestolnici - med njimi so knjižnica, muzej in univerza.

Ljubljana. Bienale industrijskega oblikovanja BIO. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Bienale industrijskega oblikovanja BIO.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Osrednja tema letošnjega bienala oblikovanja je kriza na področju informacij. Ta se nas, kot je v pogovoru za STA povedal Thomas Geisler, ki je BIO 26 kuriral skupaj z Aline Laro Rezende, dotika vsak dan. V današnjem preobilju informacij človek težko predela tolikšno količino. Oblikovanje, še posebej grafično, pa ima že od vsega začetka nalogo prevajanja informacij in znanja v nekaj pomenljivega oz. vizualiziranja zapletenih vsebin.

V kurirano razstavo v MAO so vključeni že obstoječi, tako zgodovinski kot sodobni projekti. Uvodoma razstava predstavitvi krizo na področju informacij, v nadaljevanju pa hierarhični model: podatki - informacije - znanje - modrost. Piramida, ki bo predstavljena kot preprost vizualni koncept, bo po Geislerjevih besedah prikazala, kako se premikamo z enega nivoja na drugega, kako podatek predelamo v informacijo, iz nje ustvarimo znanje ter na koncu dosežemo modrost.

Šest projektov, izbranih v okviru oblikovalskega maratona, kjer so se multidisciplinarne skupine lotile izzivov, povezanih z institucijami za produkcijo in posredovanje znanja, pa bo predstavljenih v sami institucijah. To so Narodna in univerzitetna knjižnica, Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Univerza v Ljubljani, Dom starejših občanov Fužine, Botanični vrt in časopisna hiša Delo.

BIO 26 se bo sklenil 9. februarja 2020.