Slovenija 14.11.2019 9:00

V Ljubljani srečanje generalne skupščine Evropske zborovske zveze - Europa Cantat

Ljubljana, 14. novembra - Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) bo od danes do sobote gostil generalno skupščino Evropske zborovske zveze - Europa Cantat. Srečanje je del priprav na festival Europa Cantat, ki ga bo leta 2021 gostila Slovenija. Predsednik republike Borut Pahor bo ob tem predstavnikom JSKD vročil listino o častnem pokroviteljstvu nad festivalom.

Letna skupščina Evropske zborovske zveze, ki se je bo predvidoma udeležilo 120 predstavnikov krovnih zborovskih zvez iz 30 evropskih držav, je priložnost za slovenske organizatorje, da gostom predajo sporočilo o umetniški in organizacijski odličnosti slovenske zborovske glasbe in kulture nasploh. Ti pa bodo vtise in vabilo na največji zborovski festival v Evropi, ki bo v Sloveniji med 16. in 25. julijem 2021, prenesli med pevce v svojih državah, so zapisali na JSKD.

Program generalne skupščine so dopolnili z delavnicami, ogledi mesta in glasbenim programom. Srečanje se bo sicer začelo s sprejemom pri Pahorju, ki bo predstavnikom JSKD vročil listino o častnem pokroviteljstvu nad festivalom.

Petkov program se bo osredotočil na mednarodno izmenjavo izkušenj in aktualne teme, ki so pomembne za razvoj zborovske glasbe. Zvečer bo na Konservatoriju za glasbo in balet sledil koncert dobrodošlice, poimenovan Musica noster amor, ki bo predstavil slovensko glasbeno zakladnico. Otroška zbora OŠ Ledina in OŠ Cvetka Golarja Škofja Loka bosta s skupino Volk Folk in Janezom Jocifom izvedla ljudske pesmi, ki jih je v celoto združil Damijan Močnik, komorni zbor konservatorija pod vodstvom Ambroža Čopija pa bo predstavitev zaokrožil s sodobno zborovsko glasbo mladih slovenskih skladateljev. Sledil bo še Orkester Mandolina Ljubljana pod taktirko Andreja Zupana.

Sobota bo poleg zasedanja skupščine ponudila delavnici Pripovedovanje zgodb in Pojte s Slovenijo, z ljubeznijo oziroma Sing with Slovenia, kar je tudi slogan Europe Cantat 2021. Sledil bo ogled centra Ljubljane in osrednjih lokacij festivala. Za zaključek pa bo v Postojnski jami nastopil zbor sv. Nikolaja iz Litije z zborovodkinjo Heleno Fojkar Zupančič z glasbeno-svetlobnim dogodkom Žarki podzemlja.

Na JSKD so prepričani, da bodo na ta način ustvarili zgodbo, ki jo bodo udeleženci navdušeno pripovedovali svojim zborom po Evropi in se z njimi v juliju 2021 vrnili v Ljubljano na Europa Cantat.