Slovenija 15.11.2019 5:00

V Novi Gorici se začenja festival Pixxelpoint

Nova Gorica, 15. novembra - V Novi Gorici se danes začenja 20. mednarodni festival sodobnih umetniških praks Pixxelpoint, ki izhaja iz vizualne kulture elektronskih medijev. Kurator festivala Peter Purg je letošnjo izdajo naslovil Preverjena resničnost. Delo na vmesniku se nadaljuje.

Nova Gorica. Festival novomedijske umetnosti Pixxelpoint. Foto: Rosana Rijavec/STA Arhiv STA

Nova Gorica.
Festival novomedijske umetnosti Pixxelpoint.
Foto: Rosana Rijavec/STA
Arhiv STA

Že 13. leto zapored je festival Pixxelpoint tudi čezmejni projekt, tako z razstavljanjem v razstaviščih v Gorici kot tudi s Pixxelmusic.

Festival se danes začenja z pred-otvoritvenima dogodkoma - odprtjem razstav v galeriji Agore v Gorici in v stavbi ex-Daimond v Novi Gorici, uradno odprtje bo ob 20. uri v Mestni galeriji Nova Gorica.

Osrednjo festivalsko razstavo bodo odprli v soboto v novogoriški mestni galeriji, razstavna prizorišča pa bodo tokrat tudi na drugih lokacijah somestja.

Po besedah kuratorja festivala Petra Purga Pixxelpoint letos preverja aktualno dostopno resničnost in neguje dvom o dogajanju na vmesniku. Na predstavitveni novinarski konferenci je povedal, da festival v jubilejni, 20. ediciji problematizira široko polje raziskovanja sodobne intermedijske ustvarjalne produkcije, ki vse bolj temelji na interdisciplinarnih povezavah umetnikov z znanostjo in novimi tehnologijami, od raziskovanja umetne inteligence, navidezne resničnosti, podatkovnih zbirk, vse do robotike ter algoritmov in naprednih programskih okolij.

Festivalski program vsako leto prinaša različne vsebinske koncepte in rešitve, ki se nanašajo na spremembe okolja in medčloveških odnosov v sodobni družbi kot posledico uporabe tehnologij. Po prepričanju vodje projekta, direktorice Kulturnega doma Nova Gorica Pavle Jarc, nosi ukvarjanje s sodobno vizualno prakso s seboj tudi družbeno odgovornost, ki je obenem objekt raziskovanja sodobnih vizualnih umetnikov.

Festivalsko dogajanje je letos tudi zaradi okroglega jubileja izjemno bogao, Goriško na obeh straneh državne meje pa bo povezovalo vse do 23. novembra. Ob festivalu bo izšel dvojezičen zbornik, kjer so predstavljeni vsi projekti in sodelujoči umetniki, zbornik je dostopen tudi v elektronski obliki.